Auto trke WTCC

Proteam racing napustio WTCC

Valmiro Prezencini Matoli, vlasnik Proteam racinga, potvrdio je za TouringCarTimes da se njegova ekipa ove godine neće vraćati u WTCC.

Proteam je jedina ekipa koja se bez prekida takmičila u WTCC-u počev od 2005. godine i uspostavljanja šampionata u današnjem obliku. Tim je uvek bio privatni, tokom devet sezona je nastupao s modelima BMW serije 3, dok je 2013. postao klijent Honde i prešao na Civic.

Italijani su za tekuću sezonu potpisali ugovor sa Dušanom Borkovićem, ali je srpski vozač napustio tim u Marakešu posle sporenja oko specifikacije automobila i položaja sedišta, a Protimova Honda se od tada nije pojavljivala na stazi.

„Proteam racing je odlučio da prekine svoj WTCC program“, rekao je Prezencini. „To nije bila laka odluka, posebno zbog činjenice da smo najduže ovde i da smo deo istorije ovog šampionata, a imali smo u njemu i veoma uspešnih godina“.

„WTCC je odabrao novi put u koji mi ne verujemo, pa smo odlučili da se fokusiramo na druge projekte. Još ne mogu da otkrivam detalje, ali ćemo u bliskoj budućnosti razjasniti situaciju. Jedino što mogu sada da kažem jeste da osećamo da postoji razlika u tretmanu timova koji se takmiče u Svetskom prvenstvu”, objasnio je Prezencini.

Verovao Protim u novi WTCC put ili ne, činjenica je da ga je pratio godinu i po dana, kao klijent Honde i sa vozačima čiji su budžeti omogućavali opstanak ekipe u šampionatu i prelazak na TC1 tehniku.

Može se reći da su najpre izostanak finansijske podrške koju je imao Mehdi Benani, te kasniji gubitak novca Borkovićevih sponzora fatalno uticali na Protim i presudno doprineli njegovoj propasti u Svetskom šampionatu. Lišen mogućnosti da pronađe novog vozača koji će platiti WTCC sedište, Proteam racing će se ubuduće verovatno potpuno usredsrediti na svoj projekat u TCR seriji. Ekpa je u njoj već imala sporadične nastupe sa Ford Focus ST-om, a taj automobil će nadalje ionako samostalno razvijati.

Proteam racing je u Svetskom prvenstvu osvojio četiri privatne timske titule (2005, 2007, 2008. i 2010) i dva vozačka Yokohama trofeja sa Špancem Serhiom Ernandesom 2008. i 2010. godine. Tim je prošle sezone zabeležio i jednu pobedu u ukupnom plasmanu, kad je Mehdi Benani u Šangaju trijumfovao u Hondi Civic.

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video