Propali pregovori o liberalizaciji F1 pravila

Pregovori timova o liberalizaciji pravila za razvoj motora su propali nakon što je Mercedes promenio mišljenje, tako da će slučaj sada biti rešen pred F1 komisijom koja će se sastati do kraja ovog meseca.

Prisetimo se, Mercedes je prošlog meseca pristao na kompromisno rešenje prema kom bi se motori u 2015. dva puta homologirali – jednom u februaru, a drugi put u julu. To bi proizvođačima omogućilo da motore razvijaju i tokom sezone i na taj način budu konkurentniji kako sezona bude odmicala.

Međutim, Mercedes je u roku od nedelju dana promenio mišljenje i suparnicima je ponudio novo kompromisno rešenje koje su oni jednoglasno odbacili.

Mercedes je u novom kompromisnom rešenju za julsku homologaciju predložio samo 5 umesto 13 tokena, koliko je prvobitno dogovoreno.

Autosport piše kako će suparnici nakon ovog Mercedesovog poteza još više biti istrajni na svojim zahtevima, a sada su odlučni da žele potpuno liberalizovati i pravila za 2016., što u početku nisu planirali.

Autosport navodi i kako će njihovi zahtevi verovatno dobiti zeleno svetlo jer će imati većinsku podršku u Strateškoj grupi Formule 1 i F1 Komisiji.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video