Pronašli su rupu u F1 prvilniku?!

Nakon objave da je trka u Koreji zapravo trik, pojavila se nova kontroverza kojom može početi naredna F1 sezona. Naime, ustanovljeno je da u tehničkom pravilniku ne piše do kog datuma proizvođači moraju homologovati svoje motore.

Pitanje datuma je potegao Ferrarijev tehnički direktor James Allison, a podršku je dobio i od Renaulta. Pravnici ova dva tima  sada detaljno proučavaju pravilnik i traže optimalnu opciju. U pravilima stoji samo da “proizvođač ne može homologovati više od jednog agregata”, ali ne piše i datum do kog mora obaviti homologaciju.

FIA smatra kako je iz konteksta pravila jasno do kada se homologacija mora napraviti, no Ferrari i Renault veruju kako mogu iskoristiti rupu u pravilniku i 2015. započeti s motorom iz 2014., a novi i usavršeniji motor homologovati nakon nekoliko trka.

„Ne postoji jasno definisan datum do kog se mora izvršiti homologacija motora, što znači da bismo u teoriji mogli odraditi nekoliko trka i tek onda izvršiti homologaciju. To bi nam omogućilo izuzetno vredan dodatni period razvoja, ali bi istovremeno značilo i start sezone sa sporijim motorom iz 2014.“ izjavio je izvor iz Ferrarija koji je želeo da bude anoniman.

Izvor: Formulino.hr

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video