Promena satnice na GP Malezije?

FIA je predložila usvajanje pravila „četiri sata“ a to direktno utiče na promjenu satnice na nekim stazama. Trka za VN Malezije 2015. godine mogla bi početi ranije nego što je prvobitno planirano, sve zbog nesreće Julesa Bianchija u Japanu prošle sezone.

Kao posledicu ove nesreće čiji je jedan od mogućih razloga i smanjena dnevna vidljivost, FIA je predložila pravilo „četiri sata“, koje glasi da start trke ne može biti signaliziran najmanje četiri sata pre zalaska sunca ili sumraka na određenoj stazi.

Start kasno poslepodne, ranijih godina je u Maleziji znao biti jako problematičan i to uglavnom zbog obilnih kišnih padavina, koje u ovom podneblju često znaju početi da padaju u popodnevnim časovima, dok su jutra uglavnom vedra. Mnogi su upamtili trku 2009. kad čak nije moglo biti odvezeno ni 75 odsto trke, koliko treba za priznavanje rezultata, pa su vozači dobili polovinu bodova.

Start je na Sepangu trenutno zakazan za 16 časova po lokalnom vremenu i šef trke Razlan Razali kaže da je srećan što može izaći FIA u susret i ako treba pomeriti start trke, mada to pravilo „četiri sata“ još nije navedeno u pravilnik:

„Ecclestone nam je rekao da FIA zbog incidenta u Suzuki ima rok. Mi smo sa druge strane rekli, da ako žele da pomere start za 15 sati, mi ćemo ih podržati. Tih sat vremena nam ne smeta u svakom pogledu.“

„Generalno, Bernie razmatra da start pomeri na 14 časova. To bi moglo biti tako ove godine. Za naredne sezone, videćemo.“

Ecclestone je od organizatora kao moguću opciju tražio da trka ima noćni termin, kao ona u Singaporu, ali Razlan kaže da su u upravi staze ipak odbacili takav scenario:

„Opasnost nas je naterala da to učinimo. U ovom tenutku mi ne želimo takvu trku. Svaka staza ima nešto po čemu je prepoznatljiva i opasno je kopirati nekog druge.“ dodao je Razali.

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video