Priznata pobeda Hamiltona

Race winner Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1 celebrates on the podium. 06.09.2015. Formula 1 World Championship, Rd 12, Italian Grand Prix, Monza, Italy, Race Day. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com - copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Batchelor / XPB Images

Nakon jučerašnje trke u Monci, Mercedes se našao pod istragom. Postojao je problem sa pritiskom u gumama, koji je bio manji od minimalnog dozvoljenog. Iz tog razloga, FIA je pokrenula istragu.

Minimalni pritisak u gumama koji je Pirelli propisao je 19.5. Mercedes je u zadnjoj levoj gumi imao 0.3 manje od minimuma kod Hamiltona, dok je kod Rosberga pritisak bio manji za 1.1 u takođe, zadnjoj levoj gumi. Zbog toga, Hamilton ni pred sam kraj trke nije smeo da uspori, jer je postojala opasnost da guma otpadne. Kada je trka završena, a istraga pokrenuta, Lewis nije mogao da se raduje pobedi, jer su mogli da mu je oduzmu.

Na konferenciji za štampu održanoj nakon trke, Hamilton je izjavio da nije bio svestan problema sa gumom, ali da ga je zbunjivalo zašto mu preko radija poručuju da ne sme da uspori.

Zvaničnici koji su sproveli detaljnu istragu, odlučili su da neće biti kazne niti oduzimanja pobede. Pritisak u gumama je, po njihovim rečima, mogao da se smanji usled visoke temperature samih guma, koje su bile toplije od guma konkurenata, kojima su takođe izmereni pritisci.

Hamiltonu je ovo treća pobeda u Monci, sedma pobeda u sezoni i četrdeseta u karijeri. Na tabeli, ima 53 poena prednosti ispred drugoplasiranog Nica Rosberga, iza kog se nalazi Sebastian Vettel sa 178 poena.

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video