Prije 9 godina napustio nas Colin McRae!

Prije točno devet godina svijet motosporta ostao je zavijen u crno kada se dogodila tragedija u kojoj je život izgubio legendarni vozač relija Colin McRae.

Škotski vozač sam je upravljao helikopterom koji je bio u njegovu vlasništvu. Iako je imao dovoljan broj sati upravljanja helikopterom, kao i dozvolu istraga je pokazala da se McRae ponašao suprotno od principa dobrog pilota.

Četiri godine poslije McRae je proglašen krivim za nesreću u kojoj su život izgubili i njegov sin Johhny te dva obiteljska prijatelja.

McRae je osvojio Svjetsko prvenstvo 1995. godine, a drugoplasirani je bio 1996., 1997. i 2001. Momčadi Subarua pomogao je da dođe do tri uzastopna naslova momčadskog prvaka svijeta 1995., 1996. i 1997. godine, a momčadi Citroen 2003. godine.

1996. godine kraljica Velike Britanije, Elizabeta II. dodijelila mu je titulu MBE (član Britanskog carstva).

Colin je svoju reli karijeru počeo 1986. godine za volanom Talbot Sunbeama, a zbog svog stila vožnje često su ga uspoređivali sa poznatim finskim vozačem Ari Vatanenom.

Svoju prvu reli utrku osvojio je 1993. godine vozeći Subaru Imprezu na reliju Novog Zelanda. Naslov iz 1995. godine osvojio je u uzbudljivoj završnici protiv momčadskog kolege Carlosa Sainza.

Idućih godina McRae je promijenio nekoliko momčadi, ali nikada nije uspio ponoviti prijašnje uspjehe. 2004. godine nije potpisao ugovor niti za jednu momčad te je to bio kraj njegove karijere, iako se nikad službeno nije povukao.

1998. godine izdan je prvi serijal video igre Colin McRae Rally. Riječ je o igri koja simulira reli vožnju.

Video