Pretendenti na titulu spremni za Jerez

Velika nagrada Španije u Jerezu može biti jedna od ključnih prekretnica u ovoj sezoni. U Jerezu tradicionalno počinje Evropska sezona i početak razvojne faze godine a glavni konkurenti za osvajanje titule pokušaće da se dokažu u Španiji ovog vikenda.

Valentino Rossi vodi u borbi za titulu i Italijan se raduje povratku na stazu na kojoj je u prošlosti osam puta pobeđivao. Prošlo je šest godina od njegovog poslednjeg trijumfa na Jerezu, ali to ga neće obeshrabriti pred iduću trku.

„Vraćamo se u Evropu, gde ima mnogo staza koje volim,“ – rekao je Rossi. „To je dobro jer imam dosta bodova u šampionatu, ali duga je sezona. Sada moramo da se koncentrišemo na trku u Jerezu, Jerez je prvi, mnogo volim tu stazu i prošlogodišnja trka je bila dobra, ove godine balans konkurentnosi vozača se promenio, tako da je svaki vikend druga priča, ali moramo da pokušamo da se borimo za podijum na Jerezu.“

Samo trojica vozača koji nisu španskog porekla pobeđivali su u MotoGP klasi na Jerezu: Valentino Rossi (2002, 2003, 2005, 2007 i 2009), Loris Capirossi (2006) i Casey Stoner (2012). Rossi je ujedno i najuspešniji vozač na Jerez stazi sa osam Grand Prix pobeda.

Rossijev timski kolega, Jorge Lorenzo, sve tri dosadašnje trke završio je na petoj poziciji i pronalaženje načina da se popne na podijum mora biti njegov cilj inače će sve njegove nade za titulu pasti u vodu. „Sezona nije dobro počela tako da ćemo videti da li ću u Jerezu konačno imati priliku da se vratim na podijum,“ – rekao je Lorenzo.

Andrea Dovizioso osvojio je tri druga mesta zaredom i ima svega šest bodova manje od Rossija. Ducati se pokazao kao odlična mašina i pobeda je sigurno Italijanima na dohvat ruke.

Dovizioso: „Bićemo veoma konkurentni ali, da li možemo da se borimo za pobedu? Nisam siguran, ali posle Jereza testiraćemo na Mugellu i veoma smo blizu pobede. Kada pogledate prve tri trke, svašta je moguće, na sve tri trke bili smo blizu pobednika i to pravi veoma veliku razliku (u odnosu na prošlu godinu).“

Od uvođenja MotoGP klase 2002, Honda je imala sedam pobeda na Jerezu, Yamaha pet, a Ducati jednu sa Lorisom Capirossijem u 2006.

Marc Marquez je napravio dve velike greške u 2015, ali malo je verovatno da ćemo ga videti kako čeka da se vrati u borbu za pobedu. Pre nezgode na motocross treningu on je izjavio:

„Jasno je da Valentino Rossi ima mnogo iskustva, ali za šampionat je važna činjenica da je naš nivo bio dobar i mi se vraćamo u borbu za pobedu čak i sa velikim Valentinom i sada kada znam da je veoma jak,“ – rekao je Marquez.

Poslednja pobeda Suzukija na Jerezu bila je 2000. godine kad je Kenny Roberts na svom putu do titule trijumfovao u klasi 500cc. Najbolji rezultat Suzukija od uvođenja MotoGP klase je peto mesto Lorisa Capirossia 2008. godine.

 

 

Foto: motomax.com.ar

 

 

 

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video