Pregled staze Yas Marina

Posle devet meseci intezivnog trkanja, sezona 2014. Formula 1 šampionata završiće se ovog vikenda u Abu Dabiju, a, po prvi put u istoriji sporta, sa poenima koji se dupliraju, sama završnica obećava da će biti jako zanimljiva, pošto borba za titulu i dalje nije gotova.

Staza Yas Marina, jedna je od najsloženijih trkačkih staza na svetu. Njene jedinstvene karakteristike su da se pri izlazu iz pit-a prolazi ispod same staze, da su boksovi klimatizovani i njen sistem osvetljenja je moćniji nego na bilo kom konvencionalnom stadionu.

5.554 km dugačka staza je završena neposredno pred prvi i inaguracioni Grand Prix u Abu Dabiju 2009. godine i od tad je sastavni deo F1 kalendara. Ove godine je treći put da se na njoj održava finale sezone.

Staza se nalazi na veštačkom ostrvu u istočnom delu Abu Dabija. Dizajnirao je Hermann Tilke, uz sedam ostalih staza koje su se našle u ovogodišnjem kalendaru, prostire se na 400 hektara i u svom srcu ima marinu.

Kao što je i običaj kod Tilke-ovih staza, krug ima tri sektora. Uz dva pravca na kojima se nalaze DRS zone gde bolidi premašuju 300 km/h, a krug se završava sa uskim i krivudavim delom koji prolazi pored Viceroy hotela.

Staza ima 21 krivinu, koje su pretežno srednje i spore brzine i u kombinaciji sa glatkim asfaltom, omogućuje Pirelli-u da ponovo iznese svoje meke i super meke komponente, koje će se naći u kombinaciji šesti put ove sezone, a poslednji put ova kombinacija je korišćena u Singapuru. Asfalt je dosta prašnjav i klizav na početku, ali posle par krugova na treningu, počinju da preovlađuju komadići guma. Temperatura staze, takođe utiče na prijanjanje. Trka počinje u 17:00 časova po suncu, a završava se po mraku pod reflektorima i asfalt u tom periodu može da se ohladi za čitavih 15 stepeni, što takođe utiče na prijanjanje bolida.

 

Lazar Stanić

Lazar je jedan od osnivača sajta. Uživa u auto trkama i ne propušta ni jednu trku Formule 1. Uglavnom piše o WRC-u i WTCC-u. Osim što piše, zadužen je za fotografisanje auto-moto trka. Ukoliko se sastajete sa nekim iz redakcije, postoji velika šansa da će to biti baš on.

Video