Kružne trke Moto trke

Pregled sezone Martina Vugrineca

Popričali smo sa Martinom Vugrinecom, nekadašnjim vozačem MotoGP Red Bull Rookies kupa i Ivicom, njegovim tatom, menadžerom i glavnim mehaničarom. U nastavku pročitajte rezime Martinove sezone i planove za narednu sezonu.

Nakon uspešno odrađene sezone 2015 u MotoGP-u (Red Bull Rookies Cup-u), obogaćeni novim saznanjima i velikim takmičarskim (Martin) i organizacijsko-mehaničarskim (ostatak tima) novim iskustvom, odredili smo smjernice daljnjeg razvoja Martinove karijere i napravili sistematski plan za sezonu 2016. Logičan slijed događaja bio je odabrati klasu i rang natjecanja koje de mu omogućiti dalji razvoj i napredak , biti interesantno za sponzore te troškovima prihvatljivo našem timu.

Upravo iz tih razloga nametnulo se Alpe-Adria prvenstvo (momentalno najjače Evropsko prvenstvo, kako po kvantiteti, tako i po kvaliteti vozača, a isto tako i veoma ekonomski zanimljivo sponzorima). Odlučili smo se za klasu 600 superstock samo iz jednog razloga, tu je konkurencija najjača. Vrlo visoko smo postavili ljestvicu te si zacrtali cilj: ostvariti jednu od prvih pet pozicija na kraju sezone, te pokušati osvojiti po neki podijum.

Trke su bile raspoređene na četiri trkaća vikenda sa po dvije trke i to: 13.-15. 5 Slovakiaring Slovačka ( 6.startna pozicija, 1.trka -težak pad, 2 trka -propušta) 3.-5.6 Panoniaring Mađarska ( radi ozlijede sa prve trke-lom ruke, propušta obe trke) 17.-19.6.Grobnik Hrvatska (3.startna pozicija 1.trka -3. mjesto, 2.trka 3.mjesto) 15.-17.7 Most Slovačka ( 3. startna pozicij. 1 trka-pad , 2.trka 2.startna pozicija 2.mjesto i rekord staze u klasi 6oo superstock i 600 supersport) 23.-25.9.Slovakiaring Slovačka (1 trka 5.startna pozicija-4. mjesto, 2.trka 3.startna pozicija – 1.mjesto).

Na žalost Martin je radi tehničke greške na kočionom sustavu motocikla doživio težak pad te zadobio tešku ozlijedu( prijelom obe kosti podlaktice desne ruke sa pomakom od 1,5 cm) pa je iz tog razloga morao propustiti 4 trke AA prvenstva (gdje je izgubio dosta bodova i završnu poziciju). Vratio se na stazu 22 dana nakon operacije i svojim nastupom na Grobniku( osvojena dva 3. mjesta) oduševio publiku, iznenadio i impresionirao organizatora i konkurenciju te zaradio pohvalu FIM Evrope za sebe i HMS za nastup i ostvareni rezultat u tako kratkom vremenskom razdoblju nakon tako teške povrede. Sve u svemu sa 50% odvoženih trka Martin je ostvario planirani rezultat sa početka sezone u ovom prvenstvu: Ukupno je 6. u klasi 600 superstock, 3. u juniorskoj konkurenciji u klasi 600 superstock, osvojio je 4 podijuma ( 2 treda,1.drugo i 1. prvo mjesto) te jedno 4. mjesto, te postavio novi rekord staze Automotodroma Most u Slovačkoj.

U sklopu Alpe Adria prvenstva vozi se IMRC Internacionalni Moto Racing Cup (u istim terminima na istim mjestima – posebne trke), otvoreno nacionalno prvenstvo u kojem je Martin bio jedini predstavnik naše regije. vožene su 4 trke i to Slovakia, Panonia,Most i Slovakia Martin je prve dvije trke zbog ved spomenute povrede propustio, a na trkama u Mostu ( 1. startna pozicija -1. mjesto) i Slovakiji (1.startna pozicija-1. mjesto) suvereno pobjedio.

Na taj način ,ponovo sa odvezenih 50% utrka, osvojio je ukupno 2. mjesto IMRC kupa. Osim toga Martin je nastupao na otvorenom nacionalnom prvenstvu Republike Hrvatske koje se održavalo na trkalištima: 1.-3.4. Grobnik Rijeka (2.startna pozicija, 1.trka 1.mjesto, 2.trka 2.mjesto) 17.-19. 6. Grobnik (u sklopu AA) (1.startna pozicija 1.trka 1.mjesto,2.trka 1.mjesto) 22 dana nakon operacije 25.26.6. Križevci-gradska trka (3.startna pozicija-3.mjesto) 16.-18.9. Požega-vojni poligon ( 1.startna pozicija, 1.trka 2.mjesto, 2.trka 4.mjesto) Tim svojim nastupima izborio se za titulu najmlađeg Prvaka Hrvatske u klasi 600. Osvojio je 3 prva, 2 druga,1.trede i 1.četvrto mjesto, te 2. prve,2.drugei 1.tredu startnu poziciju . Osim tih profesionalnih nastupa tjekom cjele godine marljivo smo trenirali i nastupali na trkama u organizaciji poznatih privatnih promotora uglavnom na stazama gdje su se vozila prvenstva u kojima se martin natjecao. Bobo Racing, King of Grobnik , Đuro-sport Croatia speed vikend na Grobniku, CZ Motors i Motomonster u Mostu i na Slovakiji, na svim tim trening natjecanjima Martin je uglavnom ostvarivao pobjede i zapaženije rezultate.

Također je redovito odrađivao treninge na stazama Panonijaring, Grobnik i Novi Marof koliko god je to budžet dopuštao (ponekad i kad nije). Martin redovito (svakodnevno) odrađuje kondicijske treninge u teretani, sa svojim kondicijskim trenerima, vozi bicikl i trči. Koliko mu vrijeme dopušta-pliva u obližnjim bazenima u VŽ.Toplicama. Pazi na ishranu, zdravo jede, u skladu sa savjetom nutricionista i liječnika, kako bi bio u skladu mišidna masa i težina, a primjereno njegovim godinama ,razvoju i sportu kojim se bavi. Također pohađa tredi razred opde gimnazije u Novom Marofu i bez privilegija i na tom polju unatoč izostancima ( oko 250 sati godišnje) ostvaruje odlične rezultate ( najbolji je muški učenik u generaciji).

Martin u 2017. godini planira da nastupa u Alpe Adria šampionatu, nastupaće u klasi 600 SS na sedam trkačkih vikenda, na kojima će se voziti 14 trka. Takođe, voziće i IMR kup u istoj klasi i prvenstvo Hrvatske.

Martin je takođe dobio poziv za nastup u ialijanskom CIV prvenstvu za italijanski tim (scouti iz Italije zapazili su ga na Grobniku) koji če za sezonu 2017. odbiti, ali postoji opcija da se Martin odveze jednu ili više trka tog prvenstva na Wild card kako bi prilagodili eventualne planove za 2018. sezonu za nastup na tom prvenstvu.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video