Povratak Koreje iznenadio i organizatore

Organizatori poslednjeg Grand Prixa u Koreji tvrde da nisu dobili nikakvo obaveštenje o povratku trke na raspored za sledeću godinu.

Posle četiri godine u F1, korejski GP je izbačen iz 2014., nakon slabe prodaje ulaznica i neuspelih pregovora o nižem sankcionisanju troškova za događaj. Kako god, pravo je iznenađenje povratak na kalendar za 2015. – objavila FIA u sredu – kao peta od 21. trke na kalendaru, mada sa „treba da se potvrdi“ napomenom pored toga.

Govoreći za AFP, jedan zvaničnik za poslednju trku u 2013.je rekao: „Mi smo saznali, bez prethodne najave. FIA je samo objavila, iako smo već preneli naš stav o teškoćama kao domaćina za trku sledeće godine.“

Dve teorije kruže kako bi objasnile iznenadni dodatak. Reuters prenosi da je trka dodata kako bi se pronašao način da se zaobiću propisi motora za sledeću godinu, koji su postavljeni da ograniče količinu agregata dostupnih svakom automobilu, sa pet na četiri.

Vozači se suočavaju sa velikim kaznama za prekorečenje dozvoljenih agregata i pod strožije propise moglo bi se pokazati teško za neke proizvođe naredne godine. Promena propisa na direktan način bi zahtevala neizvesnu jednoglasnu saglasnost svih timova, ali postoji odredba u propisima kako bi se omogućio peti agregat, koji bi se koristio ako bude bilo više od 20 trka u kalendaru. Međutim, s obzirom na iznenađenje o predlogu za povratak Koreje na kalendar, ostaje još da se vidi da li će trka ipak ostati, ili će se odredba aktivirati, čak i ako se to ne desi.

Druga teorija je da se trka dodala zbog podrške uličnoj trci u Seoulu. Ali sa događajem koji je planiran za 3.maj naredne godine, vrlo je neizvesno da li će moći da se održi na vreme, pogotovo što su zvaničnici postojeće staze u Yeongamu već izrazili svoju zabrinutost o tome da li će uspeti da se spreme na vreme.

Video