Moto trke MotoGP

Povratak Doktora

Proteklog vikenda vožena je 13. MotoGP trka. Neko bi rekao – „Baksuzna trinaesta“, ali se Valentino Rossi s tim nikako ne bi složio. Prošlo je više od godinu dana od kad je Rossi pobedio poslednji put, i tačno 5 godina od kako je pobedio u „svom dvorištu“.

Treninzi su na stazi Marco Simoncelli u San Marinu, na 30ak kilometara od Rosijeve kuće, nije počeo obećavajuće za doktora. Osmo vreme na FP1 i deseto na FP2 svakako nisu dobar rezultat, pogotovo u trenutrku kada Dovizioso na Ducatiu deluje samouvereno. Na subotnjem trećem slobodnom treningu Rossi je zauzeo šesto mesto, a onda je usledio FP4 na kome je bio potpuno dominantan.

Lorenzo je pre trke najavljivao da može da dođe do prvoe pobede u sezoni, a Rossi je samo izneo želju da bi voleo da pobedi pred domaćom publikom. Kvalifikacioni trening potvrdio je Lorenzove najave, prvo startno vreme za španca govorile su da ima šanse da dođe do prve pobede, pogotovo što Marquez kreće iz drugog startnog reda.

Nedelja, 14h, najbrži motociklisti sveta startuju, na čelo kolone izbija Jorge Lorenzo, ispred Ianonnea i Valentina Rossija dok ih Marc Marquez prati. Već u prvoj krivini Rossi i Marquez obilaze Andreu Ianonnea, a samo krug kasnije kreće žestoka borba između Rossija i Marqueza. Nakon razmenjenih „udaraca“, Rossi i dalje ne popušta pred napadima Marqueza i nastavlja žestokim tempom da sustiže Lorenza.

Dvadeset i pet krugova pre kraja popularni Doktor napada Lorenza, koji zatim uzvraća napad i obilazi Rossija. Na zadnji pravac kao prvi izlazi Rossi i tu se zadržava do kraja. Marquez uspeva da obiđe Lorenza, ali 18 krugova pre kraja, kada je počeo da se približava Rossiju.

Na kraju trke, Valentino uzima 25 poena i prvu pobedu ove sezone, ujedno i prvu pobedu za Yamahu. Lorenzo se penje na drugi stepenik pobedničkog postolja, a pedrosa stiže do najnižeg stepenika podijuma. Marc Marquez je do kraja trke uspeo da završi trku u bodovima, na petnaestoj poziciji.

Andrea Dovizioso je na četvrtoj poziciji, bio najbolje plasirani Italijan na italijanskom motociklu ispred Andree Ianonnea. Pozicije šest, sedam i osam pripale su Polu Espargaru, Smithu i Bautisti. Cal Crutchlow i Yonny Hernandez završili su na pozicijama devet i deset, a najbolje plasirani CRT bio je Karel Abraham na 11. poziciji.

U Moto 2 kategoriji, pobeda je pripala Esteve Rabatu, ispred Mike Kalia i Johanna Zarca. Moto 3 trku obeležila je pobeda Alexa Rinsa, koji je iza sebe ostavio mlađeg Marqueza i Jacka Millera.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video