Moto trke MotoGP

Povratak Austrije posle 19 godina – iz našeg ugla

Austrija je trka za koju je još krajem prošle godine, kada je prezentovan MotoGP kalendar za 2016. godinu, odlučeno da ćemo je posetiti. Povratak posle 19 godina i neizvesna situacija oko dalje organizacije trke dovoljni su razlozi da budemo prisutni na ovom mestu.

U subotu ujutru stižemo na stazu i iznenađeno gledamo kako nigde nema gužve iako su ulice nakon silaska sa auto puta poprilično uske. Veliki bik obeležje ove staze, se sa prilaznik puteva ne vidi tako da smo mislili da smo na pogrešnom mestu.

Prilikom ulaska u glavnu zgradu, u kojoj se nalaze komentatorske kabine, media centar, konferencijske sale i slično vodi se klasična procedura, samo što se za razliku od drugih staza, već od samog ulaza vidi da je sve pod konac i da je disciplina na veoma visokom nivou.

Na samom ulasku u zgradu nalazi se Red Bull muzej. Pored akutelnih F1 bolida, izloženo je i nekoliko starih motocikala, trkački automobili i maketa motocikla Marca Marqueza.

DSC_8388

Iz ulaznog hola moguće je popeti se na treći sprat u kome se nalazi media centar. Sprat niže nalazi se glavna tribina, dok se na prvom spratu nalaze kancelarije. Nakon razgledanja zgrade, odlučujemo da se uputimo ka padoku do kog se stiže prolaskom kroz tunel na čijim se zidovima nalze fotografije najvećih šampiona motociklizma.

DSC_8155

U padoku, osim nekoliko Moto 3 timova i kamiona MotoGP i Moto2 ekipa, nije moguće videti ništa. Ukoliko ste uporni, možete sresti i vozače kako na svojim skuterima prelaze put od svojih pokretnih domova, do boksa.

DSC_8157

Međutim, motocikli i vozači nisu ono što najviše privlači pažnju. Najveća gužva konstantno se stvarala oko devojaka, takozvanih „grid girls“ koje timovima služe kao pokretna reklama dok se šetaju kroz padok.

DSC_8223

Ukoliko ste se ikada zapitali kako timovi koji se takmiče u šampionatu sveta menjaju gume, i na to imamo odgovor. Duž padoka prostire se ogroman Michelin štand na kome se nalaze mašine za menjanje guma, kao i stručna lica. Timovi su ti koji donose stare gumee na felnama i odnose nove.

DSC_8257

Po povratku iz padoka prolazimo kroz isti onaj tunel. Na samom kraju nailazimo na zabavu za najmlađe. Staza poput one na kojoj se odvija takmičenje napravljena je od plastike i na njoj se mogu trkati automobili na struju. Vratilo nas je u najmlađe dane.

DSC_8190

Ukoliko se odlučite za odlazak na Red Bull Ring na neku od sledećih trka, bitno je napomenuti da su smeštajni kapaciteti veliki problem. Kako o tome nismo razmišljali pre polaska, dočekala su nas zatvorena vrata u svim kampovima i hotelima. Sve je bilo popunjeno. Srećom, nakon duže potrage nalazimo miran kamp na 30ak kilometara od staze, koji je pritom čist i miran, a i znatno je jeftiniji od onog na stazi.

U nedelju je znatno teže prići stazi, ali srećom austrijska policija radi efikasno, pa smo stazi prišli za manje od 30 minuta. Veliki problem je što ka stazi postoje samo dva prilaza. Dorna i cela MotoGP organizacija vode računa o predstavnicima medija, pa nam je pored ulaska u gotovo sve delove staze, omogućen i parking na parkingu koji je najbliži stazi. Ovakav tretman gotovo da nismo doživeli u Srbiji.

Nakon WarmUp treninga još jednom prolazimo kroz padok koji sada vrvi od posetilaca. Svi čekaju da sretnu svoje idole. Glavno prevozno sredstvo je skuter koga se po padoku treba paziti, jer ih je previše i ne paze kuda voze. Naravno, i vozači njima putuju.

DSC_8391

Organizator trke pobrinuo se da publici ni u jednom trenutku ne bude dosadno, pa je tako u pauzi između zagrevanja i trke po stazi vožen dvosed Ducati.

Pogledali smo prvo uzbudljivu Moto 3 trku u kojoj je osvajač pol pozicije Joan Mir stigao do svoje prve pobede, nadmašivši Bindera i Bastianinia. Ništa manje zanimljiva trka bila je u Moto2 klasi, gde je strpljivi Zarco nadmašio sve i stigao do pobede ispred Morbidellia i Rinsa.

U pauzi između Moto2 i MotoGP trke organizator je priredio još jedan šou, kako publika ni u jednom trenutku ne bi bila dokona. Prvo su se stazom provozala dva KTM MotoGP motocikla koji će sledeće godine biti voženi, da bi se zatim na nebu pojavila cela Red Bull flota aviona.

DSC_8309

Nakon što je završeno sa akrobacijama, na red je došla himna i isticanje austrijske zastave. Ni ovaj čin nije mogao biti klasično podizanje zastave. Zastava se ovog puta pojavila sa neba.

DSC_8356

MotoGP trka donela nam je još jedan istorijski momenat. Dugo očekivana pobeda za Ducati dogodila se baš ovde, što je publiku obradovalo, ali ne dovoljno jer njihovi favoriti nisu slavili. Disciplina je viđena i na stazi, pa se tako nije dogodilo da publika izađe na samu pistu, niti se stvarala gužva.

Nakon trke prošetali smo još jednom kroz padok, a situacija u odnosu na onu od pre sat vremena se znatno promenila, pa je tako od silne gužve sada moguće videti tek po nekog čoveka.

DSC_8281

Na izlazu sa staze još jednom prolazimo kroz mali muzej gde gledamo u stare trkačke motore, koji su ovom stazom prolazili pre više do 30 godina. Sada nam preostaje samo da sačekamo Brno gde ćemo takođe biti prisutni.

DSC_8380

Za sve koji žele da odu na svoju prvu MotoGP trku, potrebno je napomenuti da je doživljaj trke potpuno drugačiji. Zavisno od pozicije na kojoj sedite, videćete samo mali deo, zapravo samo nekoliko sekundi kada motori prolaze pored vas, dok ćete ostatak trke pratiti na velikom ekranu. No svakako, preporučujemo odlazak jer se doživljaj ne može prepričati. Sve naše fotografije pogledajte na našoj Facebook stranici – https://www.facebook.com/trkers/.

DSC_8314

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video