Polestar i Volvo naredne godine u WTCC šampionatu

Od 2016. godine, u WTCC šampionatu, pojaviće se i Volvo, sa svojim partnerom Cyan Racing-om. Sklopljen je višegodisnji ugovor, potvrdila je FIA.

Pojaviće se kao Polestar Cyan Racing tim, s obzirom na to da su se udružili Volvo i švedski proizvođač automobila visokih performansi – Polestar Performance AB. Ovaj potpuno nov tim, imaće unapredjen S60 automobil – Volvo S60 Polestar TC1. S obzirom da su trke WTCC šampionata i u Kini, Nemačkoj, Japanu i Rusiji, Volvo će tada automobil predstaviti i za njega ključnim tržištima.

Zajedno sa trenutnim proizvođačima – Citroenom, Hondom i Ladom, Volvo će morati da poštuje nov TC1 tehnički pravilnik. Chevrolet je takođe podržao proizvodnju automobila po novim standardima, a ne samo oni, već i gledaoci i emiteri, s obzirom na bolje performanse i nove tehnologije.

Polestar Cyan Racing će se u narednom periodu baviti testiranjem i unapređivanjem njihovog S60 Polestar TC1 automobila, koji će se boriti za plasman na stazi od naredne sezone. Vozači koji će se naći u ovom timu biće naknadno objavljeni.

Jean Todt, predsednik FIA, rekao je: „Počastvovan sam što mogu da poželim dobrodošlicu Volvu, kao novom proizvođaču u Svetskom šampionatu turing automobila. S obzirom da je Volvo poznat proizvođač automobila, čije ime podseća na bezbednost i korišćenje novih tehnologija, srećan sam što se pridružuju ovom šampionatu. To što će se od naredne sezone pridružiti ostalim proizvođačima, doprineće atraktivnosti WTCC-a, ali i novom TC1 pravilniku. Nadam se da će Volvo i FIA WTCC šampionat imati uspešnu saradnju.“

Alexander Murdzevski Schedvin, vlasnik Polestar Motorsport-a izjavio je: „Ovo je važan dan za sve nas u Polestar Cyan Racing-u. Pridružujemo se WTCC-u. Imamo samo jedan cilj, a to je da donesemo titulu šampiona sveta u Švedsku. Ovom zadatku, posvetili smo se u potpunosti. Pred nama je obiman program testiranja tokom zime. S nestrpljenjem iščekujemo našu prvu sezonu u WTCC-u, u kojoj ćemo pre svega učiti.“

Sezona 2016. sastoji se od 12 trkačkih vikenda. Preliminarni kalendar biće objavljen uskoro.