Auto trke WTCC

Polestar i Volvo naredne godine u WTCC šampionatu

Od 2016. godine, u WTCC šampionatu, pojaviće se i Volvo, sa svojim partnerom Cyan Racing-om. Sklopljen je višegodisnji ugovor, potvrdila je FIA.

Pojaviće se kao Polestar Cyan Racing tim, s obzirom na to da su se udružili Volvo i švedski proizvođač automobila visokih performansi – Polestar Performance AB. Ovaj potpuno nov tim, imaće unapredjen S60 automobil – Volvo S60 Polestar TC1. S obzirom da su trke WTCC šampionata i u Kini, Nemačkoj, Japanu i Rusiji, Volvo će tada automobil predstaviti i za njega ključnim tržištima.

Zajedno sa trenutnim proizvođačima – Citroenom, Hondom i Ladom, Volvo će morati da poštuje nov TC1 tehnički pravilnik. Chevrolet je takođe podržao proizvodnju automobila po novim standardima, a ne samo oni, već i gledaoci i emiteri, s obzirom na bolje performanse i nove tehnologije.

Polestar Cyan Racing će se u narednom periodu baviti testiranjem i unapređivanjem njihovog S60 Polestar TC1 automobila, koji će se boriti za plasman na stazi od naredne sezone. Vozači koji će se naći u ovom timu biće naknadno objavljeni.

Jean Todt, predsednik FIA, rekao je: „Počastvovan sam što mogu da poželim dobrodošlicu Volvu, kao novom proizvođaču u Svetskom šampionatu turing automobila. S obzirom da je Volvo poznat proizvođač automobila, čije ime podseća na bezbednost i korišćenje novih tehnologija, srećan sam što se pridružuju ovom šampionatu. To što će se od naredne sezone pridružiti ostalim proizvođačima, doprineće atraktivnosti WTCC-a, ali i novom TC1 pravilniku. Nadam se da će Volvo i FIA WTCC šampionat imati uspešnu saradnju.“

Alexander Murdzevski Schedvin, vlasnik Polestar Motorsport-a izjavio je: „Ovo je važan dan za sve nas u Polestar Cyan Racing-u. Pridružujemo se WTCC-u. Imamo samo jedan cilj, a to je da donesemo titulu šampiona sveta u Švedsku. Ovom zadatku, posvetili smo se u potpunosti. Pred nama je obiman program testiranja tokom zime. S nestrpljenjem iščekujemo našu prvu sezonu u WTCC-u, u kojoj ćemo pre svega učiti.“

Sezona 2016. sastoji se od 12 trkačkih vikenda. Preliminarni kalendar biće objavljen uskoro.

Predrag Grujić

Peđa se timu priključio neposredno po osnivanju. Razvoj sajta podstiče kroz vesti i fotografisanje domaćeg auto i karting šampionata, jer kao nekadašnji vozač malog N-a ima najsvežije informacije.

Video