Podijum Krzysztof Hołowczyca na Dakaru

Razbijajući sve prepreke na 4.500 km najtežih terena na svetu, Krzysztof Hołowczyc je upisao Monster Energy Rally Raid Team u istoriju Dakara tako što je završio kao treći.

Pred hiljadama ushićenih fanova, izubijana i izmučena ekipa se vraća u Buenos Aires na herojsku dobrodošlicu. Prešli su Ande uzduž i popreko, trkali se u najsuvljim predelima na svetu, pobedili dine, blato i stene u tri različite države.

Zajedno sa suvozačem Xavier Panserijem, Krzysztof je odvozao konstantno dobro 37. izdanje najbrutalnijeg dogadjaja. Završili su u prvih deset, u osam od 13 . etapa koje su se vozile i to je bilo dovoljno da im se ostvari san i visoko podignu Dakar trofej u finalu ovog takmičenja.

” I dalje ne verujem šta mi se desilo” rekao je Holek. “ Končno sam se popeo na podijum Dakara posle deset godina takmičenja. Zahvalio bih se Monster Energy i MINI ALL4 Racing timu što su učinili stvari realnim i omogućili mi da se uspešno borim protiv najboljih vozača i najtežih terena ikada”

_CH14935

Vozač iz tima, Orlando Terranova i njegov suvozač Bernanrdo Graue su morali da se pomire sa osamnaestim mestom u ukupnom plasmanu. Pored toga što je uspeo da nakupi sedam podijuma po etapama, uključujući i četiri pobede, tim iz Argentine nije mogao da dostigne veliki zaostatak posle peha u četvrtoj etapi.

”Baš nam je palo sve ovo teško” rekao je Terranova. “Prvo ovo sa Nanijem, a onda mi. Šteta što nismo mogli više da postignemo kao Monster Energy Rally Raid tim. Ali je Krzysztof odradio odličan posao i zasluženo stigao do podijuma. Što se mene tiče, pripreme za Dakar 2016. su već počele”

Samo da se podsetimo, šampioni Dakara 2014., Nani Roma/Michel Périn su izgubili šansu da odbrane titulu već na početku takmičenja. Španski vozač je oštetio uljnu pumpu već na prvoj etapi, što ih je bacilo nazad skoro 6 sati u odnosu na prvoplasiranog. Kasnije, luda nezgoda sa velikom rupom na putu je za sigurno pobila bilo kakvu šansu da se vrati u borbu.

”Velika šteta što nismo mogli da branimo titulu iz prošle godine” rekao na je Nani. “Ali rupa u koju smo upali nije bila ni označena u knjigama puta, tako da nismo mogli ništa protiv toga. Nije nam dozoljeno da nastavimo desetu etapu jer nismo overili waypoint kada smo se vaćali u bivak posle nezgode. Kao što sam vam rekao i ranije: šteta, ali već se oštrimo za Dakar 2016.”

Poslednje vesti stižu od bivšeg free-ski svetskog šampiona, koji se prebacio u motorsport vode – Guerlian Chicherit. Za volanom njegovog X-Raid “zebra” bagija je stigao do 45-tog mesta u ukupnom poretku, uz to da je devetog dana uzeo i podijum.Bilo kako bilo, Chicherit je vidno zadovoljan da je uspeo da odvoza Dakar reli do kraja.

“Uspeli smo! “Zebra bagi” je završio Dakar 2015. posle neverovatne avanture” rekao nam je Guerlain. “Servo mi je crkavao nekoliko puta, tako da smo mnogo puta Alex (suvozač) i ja držali obema rukama volan da bi prošli uske krivine. Ali je bilo neverovatno iskustvo. Velio “hvala” svima u timu koji su dali sve od sebe – bilo je neverovatno iskustvo i srećni smo sto smo uspeli da završimo reli”

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video