Moto cross Moto trke

U Kataru je počela MX GP sezona

Proteklog vikenda, pored WSBK šampionata koji je počeo u Australiji, na drugom kraju planete, u Kataru, otpočela je MX GP sezona, odnosno svetsko prvenstvo u moto kros disciplini.

Prošlogodišnji šampion MX 2 klase, Slovenac Tim Gajser, vozač Honda Gariboldi tima odlučio je da se tokom 2016. godine takmiči u premijer klasi. Iako su mnogi bili oprezni po pitanju njegove odluke, pogrešili su. Devetnaestogodišnjak je upisao svoje ime u knjigu rekorda, kao najmlađi vozač koji je u svojoj prvoj sezoni pobedio u premier klasi.

„Bio sam opušten kada sam dolazio ovde, nisam imao nikakav pritisak. Nisam znao šta da očekujem, znao sam da iza sebe imam uspešnu zimu sa dobrim rezultatima na testiranju, tako da sam došao sa željom da dam sve od sebe.“ kaže Gajser.

Monster_Febvre_MXGP_2016_R01_RX_2394

U međuvremenu, Romain Febvre koji vozi za Monster Energy Yamaha Factory Racing tim i brani prošlogodišnju titulu, u obe trke je vršio pritisak na mlagod Gajsera, ali mu nije polazilo za rukom da ga nadmaši. Francuz je u intervjuu izjavio da je imao dosta problema sa ramenom, koje mu je povređeno.

„Nisam mogao da vozim kao što sam očekivao. Nisam zadovoljan svojom vožnjom, ali sam zadovoljan rezultatom. U drugoj trci sam napravio grešku, ali sam uspeo da se vratim na drugo mesto. Tim je sjajan vozač, gledao sam ga par puta tokom zime i imam samo da kažem da je pred nama još 17 trkačkih vikenda.“ izjavio je Febvre nakon trke.

Monster_Febvre_MXGP_2016_R01_RX_2895

Najbolji vozač sa kvalifikacija, HRCov Evgeny Bobryshev, odneo je kući isti broj bodova kao i Febvre, ali se na podijumu našao na trećoj poziciji, jer je u finalnoj trci vozač Monster Energy Yamahe trku završio na drugom mestu. Bobby je obe trke završio među prvom trojicom, tako da najavljuje dobar početak 2016. godine.

Drugi vozač Monster Energy Yamaha Factory Racing tima, Jeremy Van Horebeek, odvezao je par dobrih krugova i na kraju završio kao četvrti, poziciju bolje nego prošle godine. Na petom mestu našao se Antonio Cairoli, fabrički vozač KTMa, koji i pored velikog broja pobeda, ne uspeva da do iste dođe u Kataru.

Pregled kruga u Kataru pogledajte ovde. 

Monster_girls_MXGP_2016_R01_RX_5327

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video