Poboljšanja usled evolucije agregata

Sportski direktor Pirelli-a Paul Hembery rekao je da je četvrti dan testiranja u Jerez-u bio uspešan zahvaljujući evoluciji hibridnih agregata.

Proizvođač guma je izjavio da je test bio uspešan i da je dobio gomilu pozitivnih povratnih informacija od velikog broja vozača uprkos tome što je staza bila hladna i abrazivna. Hembery je objasnio da su poboljšanja došla sa novim V6 hibridnim agregatima, nakon što je ukupan broj krugova četvrtog dana u Jerez-u bio skoro duplo veći nego pre 12 meseci.

Nakon četiri dana testiranja, ukupan broj odvozanih krugova dostigao je cifru od 2294 kruga, dok je prošle godine cifra bila 1470 za isti vremenski period, a ove godine je na stazu izašlo osam, za razliku od prošle, kada se na stazi pojavilo jedanaest timova.

Najbrže vreme 2014. imao je Kevin Magnusen u McLaren 1:23.276, dok je ove godine Kimi Raikkonen napravio 1:20.841 u svom Ferarri-u, nakon ogromnog pomaka po pitanju performansa i pouzdanosti.

Pirelli je takođe omogućio, samo za testiranje, ‘tvrdu zimsku’ komponentu, za koju je Hembery objasnio da se brže zagreva i bila je jako popularna među timovima.

Većina vozača se međutim zadržala na srednjoj i tvrdoj komponenti, dok je Rosberg odvozao neverovatnih 308 krugova tokom 2 dana koje je proveo u svom Mercedesu. Sledeći vozač koji mu je bio blizu po broju odvozanih krugova je njegov timski kolega Hamilton, ali on je zaostao 100 krugova u odnosu na Rosberg-a.

Sve u svemu, Hembery je zadovoljan prvim zvaničnim testom u 2015. godini, ali misli da će Barselona pružiti još korisnih podataka njegovom timu.

F1 testiranje se nastavlja u Barseloni od 19. do 22. februara pre sledećeg testa zakazanog na istom mestu od 26. februara do 1. marta.

Lazar Stanić

Lazar je jedan od osnivača sajta. Uživa u auto trkama i ne propušta ni jednu trku Formule 1. Uglavnom piše o WRC-u i WTCC-u. Osim što piše, zadužen je za fotografisanje auto-moto trka. Ukoliko se sastajete sa nekim iz redakcije, postoji velika šansa da će to biti baš on.

Video