Moto cross Moto trke

Pit chat sa Richardom

Naš današnji sagovornik bio je Richard Saghmeister. Proćaskali smo o tome kako je počeo sa trkama, njegovim hobijima, ostalim disciplinama moto trka, … Uostalom, pročitajte sami.

Kako i zašto moto trke?
Kada sam imao 4godine, otac mi je kupio Yamahu PW50, i tako sam počeo da vozim po livadama, a posle i na stazi. Sećam se prvog treninga na stazi, posle 30 metara sam pao na glavu u Zrenjaninu. A bavim se moto trkama jer volim trke, adrenalin, i volim žestoke borbe.

Evropski ili japanski motori?
Koliko ljudi, toliko mišljenja. Svaki motor je dobar, 95% je do vozača, a 5% je do motora. Ja vozim evropski motor KTM SXF 350, ali to ne mora da znači da sa drugim motorom ne bih postizao iste rezultate.

Imaš li neki hobi?
Moj hobi je da vozim jet ski leti, a zimi obavezno skijanje. Hobi je jedan od najbitnijih stvari u mom životu. Pored puno obaveza, treninga i slično, ima dana kada jedva čekam da ,,chillujem,, sa društvom ili devojkom.

Voziš li motor na ulici?
Ne, trenutno ne vozim motor na ulici, vozio sam do svoje 19. godine dok nisam pao sa zadnjaka sa Yamahe WR450 supermoto i tu sam shvatio da treba da se čuvam za trke, jer sam već i ovako imao 11 preloma.

Ko ti je idol?
Nemam idola, ali ako me pitaš ko mi je omiljeni vozač i ko ima najlepši stil, onda je to Tim Gajser. I Clement Desalle.

13950732_10208243122334421_25622055_o

Omiljena staza?
Pošto ja živim u Vojvodini, tu su staze mekše podloge, pa mi je omiljena staza u Svetozar Mileticu kod Sombora.

Omiljena staza koju nisi vozio?
Više mi se sviđaju staze u Americi nego u Evropi. Tamo su staze mekane, a veoma brze, to je moj stil. Ako pratite AMA Motocross onda ne možete reži da ne bi provozali jedan krug na stazi ,,Red Bud,,.

Sa kim bi delio boks?
Pozitivna atmosfera u boksu je prilično bitna, ne volim da budem sa takvim ljudima koji me koče ili koji uvek imaju kontra mišljenje. Što se tiče drutva, volim sa svima da se družim i imam extra odnose sa svima u boksu.

Kako se odmaraš od trka?
Mi vozimo trke nedeljom, a ponedeljak je dan za odmor. Ujutru idem na sportsku masažu, a popodne na blago plivanje bez napora. Veoma je bitno da se organizam vrati u normalu, da bi u utorak mogao 100% dati od sebe na treningu.

Pratiš li MotoGP?
Pratim, ne baš ono da gledam svaki dan snimke na YouTube, ali pogledam godišnje 5-6 trka kada imam slobodan vikend. Ako mene pitate, ne bih da budem negativan, MotoGP je zanimljiv dok vozi VR46, a posle očekujem pad popularnosti nažalost..

Za grad pre biraš auto ili motor?
Subotica, gde ja živim, je grad od 120.000 stanovnika, nije mali a nije ni prevelik. Uglavnom vozim auto, ali kad mi treba nešto hitno, sednem na skuter i odem, ali kao što sam i napisao, nisam neki ljubitelj vožnje motickla na ulici.

Koju kacigu nosiš?
To zavisi od sponzora, da li ima ili nema. Ove godine sam dobio sponzortsvo od Shoei i mogu reći da sam zadovoljan. Ranije sam nosio Airoh, ali ovo mi je nekako vise legla na glavu.

Šta preporučuješ od opreme u gradu po ovoj toploti?
Ako neko vozi sportaka, ne preporučujem da vozi motor bez jakne, jer je opasno i nije vredno toga. Moji drugari koji svakodnevno voze motore po ulici koriste Alpinestars Air Mesh jaknu koju ima odličnu ventilaciju. I ako je jako toplo, kacigu nikako ne skidajte sa glave, jer je jedan kamenčić dovoljan da više nikad ne vozite motore, a drugo osnovno pravilo da se motor nikad ne vozi u papučama makar išli samo do radnje.

Na kojoj stazi si napravio prve trkačke korake?
Prvi put sam vozio stazu 2002. godine u Zrenjaninu na motoru Yamaha PW50. Prvo me je otac trenirao, pa sam se kasnije uključio u ozbiljnije treninge sa trenerima iz Mađarske.

Šta piješ pre trke? A šta jedeš?
Otkako sam prešao u najjaču klasu MX1, malo sam dobio na kilaži, ali sve sam svesno radio jer sa 70kg ne može da se vozi motor od 65 HP. Trenutno sam težak 82kg, a visok 185cm. Imam specijalnu ishranu pre trke, ne jedem ništa masno jer stvara kiselinu i naduva mi se ruka, više jedem pastu i ribu. Od prosle godine sam dobio sponzorstvo od Herbalife i te šejkove pijem pred trku, ali ne sa mlekom, već sa vodom. A posle trke imam gel koji popijem da mi se puls vrati u normalu. Tri – četiri dana pred trku treba da imate plan šta ćete jesti i piti, da se ne stvara kiselina u organizmu.

Za koga navijaš u MotoGP?
Naravno, kao i 90% njih u svetu, veliki VR46. 2012 sam imao priliku da ručam sa njim u Brnu, ne bukvalno sa njim, ali smo bili za istim stolom, verujem da ga svi znate, totalno opušten i pozitivan lik, dok njega bude bilo, biće i MotoGP-a.

Kako se pripremaš kada nije sezona?
Zimi se pripremam sa trenerom Milošem Ivanovićem, on je profesionalni trener, trenerim sa fudbalerima, košarkašima i odbojkašima iz Subotice, samo što ne radimo iste vežbe. Pripreme traju od decembra do kraja marta, posle samo održavam formu. Zimi je period kada manje vozimo motore, više smo na vežbama, ali kad dođe februar onda smo već češće na motorima, uvek odemo negde na pripreme da se navikavamo na trkački filing.

Zahvalio bih se na pitanjima, nasa sledeca trke je 22-23.8.2016 u Aleksandrovcu, dodjite da navijate !

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video