Pirelli napušta WRC za 2017.

Pirelli se neće natjecati na Svjetskom reli prvenstvu sljedeće godine, ostavljajući samo Michelin i DMACK za opskrbu guma za novu generaciju automobila.

Dobavljač guma za Formulu 1 imao je dugu vezu sa WRC-om – uključujući tri godine čarolije kada su bili jedini dobavljač za kontrolu guma u povijesti serije.

Pirelli se vratio u reli 2014. godine nakon 12 mjeseci pauze, a direktor Pirelli Motorsporta Paul Hembery naglasio je da će firma ostati podrška domaćem reliju na globalnoj razini.

„Reli je oblik motorsporta koji je vrlo strastven, te ćemo ga sa oduševljenjem nastaviti podupirati“, rekao je.

„Međutim, nećemo raditi homologaciju WRC guma za sljedeću sezonu kako bi se koncentrirali na druga prvenstva diljem svijeta.“

Hembery je potvrdio da će Pirelli ostati u Europskom juniorskom prvenstvu.

„To se uklapa savršeno sa našom filozofijom promoviranja karijera mladih vozača, dajući im priliku da se natječu na široj platformi“, rekao je.

„Većina mladih vozača svoju karijeru počinju na svojim nacionalnim prvenstvima, pa ćemo mi također osigurati nastavak opskrbe naših najnovijih proizvoda na ta prvenstva u cijelom svijetu, jačajući našu globalnu prisutnost u sportu u budućnosti.“

Interes Pirellija za trenutni WRC program nestao je kada bivša F1 zvijezda Robert Kubica – koji je često bio njihov glavni vozač, odvozio samo jedan reli.

Pirellijev zadnji izlet u WRC-u biti će ovog tjedna na reliju u Australiji, gdje će njegove Scorpion gume za šljunak biti postavljene na Ford Fiestu Lorenza Bertellia i WRC2 favorita Nicolasa Fuchsa u Škodi Fabiji R5.

Michelin i DMACK registrirali su svoje gume za 2017. sa FIA-om prije roka, koji je bio krajem prošlog mjeseca.

DMACK će opskrbiti jednu ili dvije Ford Fieste RS sljedeće sezone, dok će Michelin koristiti četiri momčadi.

Video