Pirelli: „Bolidi će biti brži za 3 sekunde 2017. godine“

Paul Hembery izjavio je u ime Pirelli-ja, da će zahvaljujući promenama koje će napraviti na pneumaticima, bolidi 2017. godine biti brži za 3 sekunde. Time će pomoći da se ostvari plan Formule 1 da do te godine, bolidi budu brži za 5 sekundi.

Trenutno se razmatraju nova pravila za sezonu 2017. koja će uvesti radikalne promene – bolidi će izgledati agresivnije, a brzina po krugu da bude veća za 5 sekundi. S obzirom da je Pirelli potvrdio produžetak saradnje sa Formulom 1 do 2019. godine, iščekuju novine po pitanju dimenzija guma, koje će najverovatnije biti šire.

“ Očekujemo da se širina guma promeni, ali ne mnogo u odnosu na sadašnju. Prećićemo sa 300mm na 400mm široku zadnju gumu, kojoj će odgovarati felna od 13 inča. Zbog većeg kontakta sa podlogom, porašće i grip , što će obezbediti bolje performanse. Kada dobijemo nova pravila, podelićemo informaciju sa timovima, kako bi oni sa inžinjerima uspeli da izvuku maksimum iz guma. “

“ Radi se na tome da bolidi budu brži za 5 sekundi nego sada. Samo promene vezane za pneumatike ubrzaće ih za 2 ili možda 3 sekunde. Dodatno ubrzanje dobiće unapređenjem motora i aerodinamičnih delova.  „

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video