Petter Solberg će braniti svoju Rallycross titulu u 2015.

Aktuelni svetski Rallycross šampion Petter Solberg je najavio da planira da brani svoju krunu u 2015. Solberg je potvrdio premijerno izdanje svetske RX serije prošle godine, sa pet pobeda sa 12 događaja, i zapečatio titulu u Italiji.

“Moj glavni plan za 2015.je da odbranim svoju  svetsku RX titulu,” otkrio je u norveškom blogu. “Sigurno je da će biti teško ponovo je osvojiti u 2015., ali mi imamo dobro razvijen plan za to, i (2014’) zlato sa Svetskog prvenstva  me čini još gladnijim uspeha.”

Solberg je postao prvi vozač prošle godine koji je osvojio FIA svetsku titulu u dve različite discipline, kada je dodao svojoj RX tituli iz 2003., titulu Svetskog Rally šampionata.

On otvoreno pokušava da privuče podršku proizvođača svom švedskom PSRX timu, ali se u saopštenju ne pominje njegov planirani auto ili saigrač za 2015., iako je pohvalio svoj tim za napore u 2014.

“U mom novom sportu bilo je mnogo vozača koji su sanjali da postanu prvi svetski šampion”, rekao je Solberg. “Ali na kraju, moj tim je radio najteže, igrali smo najpametnije i uradili većinu stvari kako treba na putu ka golu. Napravili smo plan i imali neke male ciljeve tokom sezone. Kalkulisali smo, probali nove mogućnosti, drugačije mislili; zajedno smo sanjali, postavili zajedničke ciljeve, i stigli do naših ciljeva zajedno.”

Solberg veruje da ga je njegov rallycross uspeh u 2014. učinio boljim vozačem uopšte, i priznao da i dalje razmatra izlete i na drugim mestima u 2015., uključujući i nastup u WRC-u.

“Pobede trka i titule rade nešto za mene. 110% sam siguran da me je prošla sezona u rallycrossu učinila boljim trkačem”, rekao je on. “Upravo zato se i igram sa idejom voženja par WRC trka, naravno ukoliko se javi dovoljno dobra ponuda. Takođe bih želeo da odmerim snage protiv GRC (američka globalna rallycross serija) vozača u X igrama – i želim da osvojim Race of Champions pojedinačno. Iskustvo na Barbadosu pre Božića je bilo stvarno super.

“Ali na vrhu moje liste želja u 2015. je da zadržim svoju šampionsku titulu u rallycrossu.”

Foto: www.autosport.com

Video