Petronas Yamaha SIC – Sve što za sada o njima znamo

Petronas Yamaha SIC naredne godine ulazi u MotoGP karavan kao Yamahin privatni tim, nakon što je Tech3 doneo odluku da pređe na KTM, sa čije strane će imati fabričku podršku.

Osim MotoGP klase, tim koji je nastao u saradnji kompanije Petronas i staze Sepang International Circuit, ulazi i u obe niže kategorije, a o svemu su pričali tokom press konferencije održane u petak na Silverstonu.

Pre svega, predstavljeni su vozači koji će braniti boje novog tima. U Moto3 izbor je pao na dva imena. Ayumu Sasaki ostaje u timu, a pridružuje mu se John McPee koji trenutno vozi za CIP – Green Power. U Moto2 će boje tima braniti samo Khairul Idham Pawi koji je trenutno u Idemitsu Honda Team Asia, dok je za MotoGP izbor poprilično čudan. Franco Morbidelli na kraju sezone ostaje bez angažmana, jer se ekipa EG 0,0 Marc VDS povlači, te će mesto zauzeti na Yamahi, dok će mu klupski kolega biti Fabio Quartararo, vozač koji je pokazao veliki potencijal na početku svoje MotoGP karijere, ali se nikada nije pokazao do kraja.

Lin Jarvis je objasnio da će vozači Petronas Yamaha SIC tima imati dva različita motocikla. Reči je o Yamahi M1, ali u dve specifikacije. Specifikacija „A“ koju voze Vinales i Rossi ide Morbidelliju, dok će Quartararo voziti „B“ specifikaciju motora.

Johan Stigefelt koji je trenutni Tim Menadžer u Moto3 ekipi, biće unapređen u Direktora tima, za sve tri kategorije. Wilco Zeelenberg, Holanđanin koji trenutno radi sa Vinalesom, biće postavljen na čelo MotoGP ekipe.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video