Dakar

Peterhansel pobednik Dakara

Stéphane Peterhansel je još jednom uspeo da prvi stigne do cilja Dakar relija. Šestom pobedom na prestižnom reliju u kategoriji automobila, Peterhansel je izjednačio broj sa pobedama u konkurenciji motocikala i sada ih ukupno ima 12.

Peugeot je posle 26 godina i pobede Ari Vatanena u 406-ici stigao do nove pobede na prestižnom reliju.Nasser Al-Attiyah (Mini) i Giniel de Villiers (Toyota Hilux) kompletirali su podijum na ovogodišnjem Dakaru.

Ovogodišnja dominacija „francuskog lava“ krenula je još tokom početak. U prvoj polovini relija Loeb je konstatno bio prvi, ali su onda za njega krenuli problemi i dominacija se nije nastavila. Međutim, „gospodin Dakar“ nije časio ni časa i u Rosario stiže sa satom prednosti u odnosu na prvog sledećeg konkurenta.

Peterhansel gotovo da nije ni imao pravog konkurenta. Al Attiyah je u svom Miniju pokušavao da parira, osvojio je čak i dve pobede, ali to nije bilo dovoljno. De Villiers na trećem mestu je veliko iznenađenje. Toyote možda nisu mogle da parariaju Minijima i Peugeotima po brzini, ali su konstantno bili dobri.

Toyota tako ima tri vozača u prvih deset. Pored de Villiersa, tu su još i Leeroy Poulter na petoj i Vladimir Vasilyev na osmoj poziciji. Ipak, Mini je dominirao u prvih deset. Pore Al Attiyaha, tu su bili još i Mikko Hirvonen na četvrtoj, Nani Roma na šestoj i Harry Hunt na desetoj poziciji. Peugeot je pored pobede zabeležio i sedmo mesto sa Despresom i deveto sa Loebom.

Ukoliko ste propustili neku etapu, sve možete pročitati na našem sajtu. 

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video