Auto trke WRX

Peter Solberg je FIA Rallycross šampion

FIA Rallycross šampionat za 2015. godinu bio je sačinjen od trinaest trka. Poslednja trka vožena je proteklog vikenda u Argentini, gde je Peter Solberg potvrdio šampionsku titulu za ovu godinu.

Šveđanin Robin Larsson je u Argentini zabeležio svoju prvu pobedu u ovom šampionatu. Larsson je iza sebe ostavio Mattiasa Ekstroma i Norvežanina Petera Solberga kome je treće mesto bilo dovoljno da potvrdi titulu.

Solberg je sezonu završio sa 26 poena više od Timmyja Hansena u Peugeotu. Pre nego što su stigli u Južnu Ameriku, oba vozača nadali su se osvajanju titule. Međutim, Solberg je pokazao da je bolji i kući se vraća sa titulom.

„Neverovatno je da sam osvojio još jednu titulu“ – iskren je bio 41-ogodišnji Solberg koji se zahvalio svomom timu na mukotrpnom radu tokom cele sezone. „Nije bilo lako osvojiti svoju drugu RX Svetsku titulu. Rallycross je pun talentovanih vozača i tokom cele godine smo se teško borili kako bismo stigli do uspeha. Imamo puno ponuda od raznih proizvođača, tako da ćemo videti šta dalje. Na kraju dana, bitno je da imam dobar tim i odličnu porodicu koja me podržava u onome što radim. Ono što je sigurno, biću tu i sledeće godine.“

Robinu Larssonu, osvajaču trke u Argentini ovo je osma pobeda. On je osmi vozač koji se ove godine popeo na najviši stepenik pobedničkog postolja u RX šampionatu.

„Ovo ću pamtiti celog života. Ne mogu da prestanem da se smejem.“ izjavio je Robin, čiji je otac Lars dvostruki Evropski Rallycross prvak. „Imam jedan od najmanjih timova u padoku i momci su zaista naporno radili kako bismo ovo postigli. U finalu je bilo veoma klizavo, Ekstrom je bio blizu mene i bila je to jedna veoma dobra borba. Večeras će biti velika žurka.“

Drugoplasirani Ekstrom pohvalio je Larssona na neverovatno dobroj vožnji i Solberga za osvojenu drugu RX titulu u karijeri.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video