Auto trke WRC

Petak u Italiji: Paddon u vodstvu!

Hayden Paddon vodeći je na uzbudljivom reliju u Italiji, sa pet najbržih unutar 15 sekundi.

Novozelanđanin je ove godine doživio puno problema, ali ima prednost od 8.2 sekunde nakon napornog prvog dana na toplim temperaturama i stjenovitim cestama.

Četiri različita vozača izmjenjivala su se u vodstvu na sedmom reliju sezone prije nego što je Paddon danas poslijepodne osigurao prvo mjesto.

„Bilo je teško poslijepodne. Stvari nisu bile u redu sa malim problemom na automobilu. Glavni cilj je bio dobiti dobru poziciju za sutra i misija je ispunjena. Volim sutrašnje brzince, odgovaraju i meni i automobilu“, rekao je Paddon.

Njegov timski kolega Neuville je drugi unatoč problemima sa skliskim cestama i probušenim gumama. Ott Tanak je treći sa 1.3 sekunde iza Neuvillea, a jedini problem mu je bio teško slijetanje i poluokret.

Tanak je 0.3 sekunde ispred Latvale koji se dobro snašao na teškoj startnoj poziciji.

Mads Ostberg bio je treći većinu dana. Norvežanin se kocka sa mješanjem mekih i tvrdih guma što mu se nije isplatilo na temperaturi preko 30° te je pao na peto mjesto.

Šesti je bio Juho Hänninen, koji je kratko vodio i bio je na drugom mjestu dok nije pogodio nasip u konačnom brzincu. Sebastian Ogier je sedmi sa 41 sekundom iza vodećeg. Esapekka Lappi je osmi, a danas je prvi put u WRC-u osvojio tri brzinca zaredom.

Povratnik Mikkelsen završio je deveti nakon šest zaustavljanja u Citroenu C3. Eric Camilli zatvara top deset.

Kris Meeke se prevrnuo, a Craig Breen je imao problema sa curenjem ulja u mjenjaču.

Elfyn Evans

Video