Petak u Francuskoj, Ogier vodeći!

Sebastian Ogier dominantan je na prvom danu relija Korzika, a savršena vožnja donijela mu je prednost od 33.6 sekundi ispred Thierry Neuvillea.

Kao i svi ostali, ni Neuville nije imao odgovor na Ogierov tempo jer je prvak osvojio prva tri od četiri današnja brzinca. Koliki je majstor govori to da je se Ogier borio sa upravljanjem automobila koji mu je prijetio da ga izbaci sa uskih zavoja.

Pobijedio je na oba prolaza kroz 49.3 kilometra dugu La Porta – Valle di Rostino sa masivnih 10 sekundi te rekao:

„Išli smo jako cijeli dan, to je odličan početak. Bio sam iznenađen sa vremenom na prvom brzincu jer nije bio savršen. Imao sam istu vrstu problema u Monte-Carlu“.

Ogierova zadaća je bila pojednostavljena kada je WRC legenda Sebastian Loeb izletio na drugom brzincu. Deveterostruki prvak, koji se natjecao u drugom od tri relija ove godine, upao je u jarak 400 metara nakon starta.

Problemi sa kočnicama su ugrožavali Neuvillea i iako je došao do druge pozicije, bio je nemoćan protiv Ogiera:

„Nisam se osjećao potpuno sigurno u autu. Moramo prihvatiti da ga ne možemo pobijediti, ali moramo ostati pozitivni i držati ostale ekipe iza nas“.

Kris Meeke je treći, kasni 5.1 sekundu za Neuvilleom. Ott Tanak je četvrti nakon problema sa zadnjim krajem Toyote Yaris.

Esapekka Lappi je okončao Ogierove nade od 100% pobjedi, osvojivši posljednji brzinac. Njegov uspjeh donio mu je petu poziciju, 0.3 sekunde ispred Evansa.

Dani Sordo je sedmi, a sa Lappiem i Evansom je unutar sekunde. Latvala je osmi, a iza sebe drži Mikkelsena sa 4.2 sekunde. Norvežanin je izgubio vrijeme kada se izvrtio i kratkim izljetanjem u jarak.

Bryan Bouffier zatvara top 10 u Fiesti.

Subota je najduži dan relija, sa šest brzinaca od ukupno 136.90 km. Tri jutarnja brzinca ponavljaju se poslijepodne jer se event po prvi put od 1995. godine nalazi na sjevernom dijelu otoka Cap Corse.

Video