Auto trke WRC

Petak u Finskoj, Lappi u vodstvu!

Esappeka Lappi dominirao je na drugom danu relija u Finskoj te je vodeći u WRC-u po prvi put.

Finac, kojem je ovo tek četvrti put da vozi WRC automobil, vodi ispred timskog kolege Jari-Matti Latvale sa 4.4 sekund prednosti nakon što je pobjedio na osam od dvanaest brzinaca.

Domaći vozači su vodeći, Teemu Suninen u Ford Fiesti je treći sa 14.6 sekundi iza.

Bio je to razočaravajuć dan za vozače koji se bore za titulu, Sebastiana Ogiera i Thierry Neuvillea. Lider prvenstva Ogier razbio je automobil rano, dok Neuville pokušava uhvatiti tempo na osmom mjestu.

„Nisam mogao ni zamisliti da ću biti u vodstvu“, rekao je 26-godišnji vozač Toyote Yaris. „To je stvarno nešto posebno i teško razumljivo. Otkad sam bio mali dječak sanjao sam o vožnji reli automobila u Finskoj. Sada se to događa i u vodstvu sam. Bez teksta sam.“

Latvala je vodio nakon što je Ott Tanak udario u kamen i probio zadnju desnu gumu na Fiesti. Estonac je izgubio više od 90 sekundi i završio deseti.

Suninenova izvedba bila je gotovo jednako impresivna kao Lappijeva. U svojoj tek drugoj vožnji WRC automobila, 23-godišnjak osvojio je dva brzinca tijekom epskog 16-satnog dana na suncu i jakoj kiši.

Craig Breen, Juho Hanninen i Mads Ostberg pridružili su se borbi za postolje. Problemi sa kočnicama i upravljanjem udaljili su Breena te je četvrti, 14 sekundi iza Suninena.

Hanninen je donio još užitaka za Fince kada je bio na četvrtom mjestu, prije nego što je udario u stijenu i oštetio stražnji lijevi ovjes na Yarisu. Imao je sreće te ostao na petom, 6.1 sekundu iza Breena i 5,9 sekundi ispred Ostberga.

Norvežanin je pao sa trećeg mjesta nakon problema sa upravljanjem, što ga je bacilo na šesto mjesto.

Ogier je oštetio desni stražnji ovjes nakon teškog slijetanja na jednom od mnogih skokova i udario u stablo.

Njegovo izlijetanje donijelo je inicijativu Neuvilleu u njihovoj borbi za naslov. No, belgijski vozač je suočen sa golemom bitkom kako bi postigao svoj cilj da bude među pet najboljih.

„Sutra je veliki dan. Moramo biti brži od ovoga, ali ništa nisam mogao učiniti“, rekao je vozač Hyundaia i20.

Drugo najveće odustajanje danas bilo je Haydena Paddona kada je slomio ovjes zbog udarca u stijenu.

Video