Peta etapa i borba po suvom

Peta etapa Dakar relija dovela nas je na jedno od suvljih mesta na Svetu. Čileanska etapa sačinjena je od predugog specijala koji su delili svi takmičari. Najviše problema imali su motociklisti koji su „radili navigaciju“ etape.

Sa starta je prvi krenuo Joan Barreda, ali je ubrzo odustao od navigacije tako da je propustio Marc Comu na KTMu ispred sebe. Na kraju dana Coma je prošao prvu roz cilj sa 2 minuta prednosti u odnosu na Barredu, ali je španac na Hondi ipak zadržao prvo mesto u generalnom plasmanu. Pablo Quintanilla danas je pružio odličnu partiju i na drugom check pointu se čak nalazio na drugoj poziciji iza Come, ali je do kraja ipak popustio tako da je etapu završio na trećoj poziciji.

marc coma

U generalnom plasmanu Honda Joana Barrede i dalje je na prvoj poziciji, 10 minuta ispred Marca Come na KTMu. Treća pozicija pripada Goncvalesu, tako da je Marc Coma i dalje u Hondinom „sendviču“.

Ako je Rafal Sonik juče imao odličan dan, danas je njegov dan bio superioran. Sa više od 10 minuta prednosti tokom današnje etape nadmašio je Ignacio Casalea, čime je povećao prednost u generalnom plasmanu na čak 24 minuta.

kvad etapa 5

Argentinac Jeremias Gonzales Ferioli završio je petu etapu na 3 poziciji na svom Yamaha quadu, ispred Lafuentea koji je i dalje treći u generalnom plasmanu. Jutros četvrtoplasirani u generalnom plasmanu Mohammed Abu-Issa doživeo je kvar motora zbog čega je ovaj Dakar za njega prerano završen.

Peta etapa među automobilistima pripala je ponovo Miniju, samo je ovaj put za volanom bio novi vozač, Rus Vladimir Vasilye koji je ovom etapom sve oduševio. Vladimir je etapu završio svega 20 sekundi ispred Toyotinog Yazeed Alrajhia. Još jedno iznenađenje današnje etape je treća pozicija Robby Gordona koji je etapu završio minut i 25 sekundi iza pobednika.

Robby Gordon

Ova etapa bila je loša za Carlosa Sainza koji se posle kvara prethodnog dana, danas isprevrtao u svom auto zbog čega je ovaj Dakar za njega završen. On i njegov suvozač su dobro. Nasser Al-Attiyah završio je etapu na četvrtoj poziciji što mu je omogućilo da se i dalje zadrži na čelu u generalnom plasmanu jer su se ostali konkurenti slabije plasirali.

Stéphane Peterhansel pružio je dobru partiju danas, tako da je etapu završio na petoj poziciji. Jučerašnji „povrtanik“ Nani Roma, danas je ponovo pružio solidnu vožnju, ali je etapu završio na osmoj poziciji sa više od 10 minuta zaostatka. Cyril Despres koji je ove godine prešao da vozi automobile imao je kvar na svom Pežou zbog čega je ovaj Dakar i za njega završen.

MCH25757

Trka kamiona i dalje je u toku, ali su prvi vozači već prošli kroz cilj. Naravno, kroz cilj su prvo prošli Kamazovi vozači koji su i dalje dominantni. Eduard Nikolaev danas je prvi prošao kroz cilj zbog čega se nalazi na prvoj poziciji u generalnom plasmanu, osam minuta ispred klupskog kolege Airat Mardeeva koji je etapu završio na drugoj poziciji sa gotovo 10 minuta zaostatka.

Man E5

Trećim mestom na današnjoj etapi iznenadio nas je MAZov vozač iz Belorusije Siarhei Viazovich koji se na osnovog plasmana popeo na šesto mesto u generalnom plasmanu. Loprais u MANu koji je treći u generalnom plasmanu, danas je etapu završio na četvrtoj poziciji.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video