Moto trke MotoGP

Pedrosa najbrži na Tajlandu

Staza Buriram International Circuit, poznatija pod imenom Chang International Circuit na Tajlandu po prvi put je ugostila vozače MotoGP šampionata tokom trodnevnog zvaničnog testa. Ova staza nalazi se u WSBK šampionatu od 2015. godine, a čelnici Dorne septembra 2017. potvrdili su da će se 07. oktobra 2018. godine na ovoj stazi voziti prva MotoGP trka.

Tokom testiranja, sasvim neočekivano, najbrži je bio Hondin dugogodišnji vozač Dani Pedrosa sa vremenom 1:29,781. Poređenja radi najbrži krug 2017. na kvalifikacijama Jonathan Rea provezao je za 1:32,957.

Pedrosa je vreme postavio tokom trećeg dana testiranja, nadmašivši vreme Johana Zarca za svega 0,086 sekundi. Najbolje plasirani vozač Yamahe, Zarco, bio je najbrži sve do Pedrosinog 77. kruga. Marc Marquez koji je testirao novi karbonski ram, ali i zakrilca koja smo po prvi put videli na Hondinim motorima, odvezao je trće vreme ukupno.

Da upotpuni Hondinu dominaciju potrudio se Cal Crutchlow plasirajući se na četvrto mesto uz zaostatak od 0,283 sekunde za vodećim Pedrosom. Petoplasirani Alex Rins bio je najbolje plasirani Suzuki uz zaostatak od 0,4 sekunde. Zanimljivo je da je najbolje plasirani Ducati onaj na kome je bio Jack Miller.

Kada dalje pogledamo po tabeli sa testiranja, videćemo da se novajlije odlično kotiraju. Primera radi, Takaaki Nakagami stigao je do 10. pozicije uz 0,675 sekundi zaostatka za vodećim, dok je Morbidelli uz 0,867 skeundi zaostatka zauzeo 13. poziciju.

Dvojac fabričke Yamahe, Maverick Vinales i Valentino Rossi nije se naročito pokazao na ovoj stazi, pogotovo vodeći se time da je Zarco napravio drugo najbrže vreme. Vinales je tako zauzeo osmu, a Rossi dvanaestu poziciju. Fabrički vozači Ducatija, Dovizioso i Lorenzo su testiranja završili na pozicijama sedam i šesnaest, a najbolje plasirana Aprilija bio je Aleix Espargaro na poziciji 14.

KTMov dvojac nije mogao bolje od 18. i 19. pozicije, što ne uliva preterano poverenja u predstojeću sezonu i moguću borbu za vodeće pozicije.

 

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video