Karting

Par reči sa Žarkom Lužaićem

Naš današnji sagovornik bio je Žarko Lužaić, višestruki vicešampion Jugoslavije i Srbije u kartingu. Oprobao se i u trkama automobila, a posle pauze od 10 godina, odlučio je da se vrati na stazu. Razlog zbog kog se vraća kartingu je veoma lep – edukacija mladih i stvaranje novih šampiona.

Žarko, reci nam malo više o svojoj karijeri.

Bavljenje kartingom je počelo sasvim slučajno. Kao klinac, sa nepunih pet godina sam dobio Tori kros. Pošto je bilo rizično pustiti dete da se voza po ulicama Novog Sada, otac me je vodio na Mišeluk, gde sa se susretao sa momcima iz AMK Novi Sad. Tu i počinje cela priča, odnosno moj prvi dodir sa kartingom. Bio je to model kalse N60, tadašnji Tomos. Moja prva trka se desila sa mojih 8 godina u Kragujevcu gde sam bio deseti od ukupno 22 takmičara. Kako sam bio dosta teži od konkurencije, u klasi N60 nije bilo teoretske šanse da se nađem među trojicom najbržih.

Lužaić

Prvi pehari stigli su u klasi 100 Junior, u kojoj su mi najveći konkurenti bili Miloš Pavlović i Mirko Milovanović. Tih par godina u klasi 100, kako junior tako i senior, počelo je pravo trkanje. Za taj period me vežu najlepse uspomene.

Sa osamnaest godina sedam u auto i u tadašnjem Pirana kupu, na prvoj trci osvajam treću poziciju. Na sledećoj trci u Banja Luci prevrćem auto i pravim manju pauzu nakon koje sam uporedo vozio karting i mali N. Poslednju karting trku sam vozio 2004. godine, ali sam sada odlučio da se u 2015. godini vratim na stazu.

Lužaić Mali N

Tokom karijere, više puta sam bio vicešampion Jugoslavije i više puta trećeplasirani u borbi za titulu Šampiona Jugoslavije. Najbliži tituli bio sam 1995. godine, kada se istu izgubio je se šampion odlučivao za zelenim stolom.

 

Kakva su očekivanja za ovu godinu? 

Nadam se dobrim vožnjama i trkama. Mnogo toga zavisi od tehničkih stvari, ali daću svoj maksimum da sve bude maksimalno ispoštovano. Najverovatnije ću voziti za AMK Novi Sad, klub sa kojim sam sticajem okolnosti i počeo da vozim.

Plan nam je i da tokom sezone održimo karting školu za buduće takmičara, kako bismo stvorili ozbiljne karting trkače koji će sutra predstavljati Novi Sad. Samim tim se rodila ideja i saradja sa Lotus Racing Karts i s gospodinom Jerančić Francom, koji je u svetu trka skoro 40 godina. Akademija će biti održana pod nazivom Delta Tehnik Racing by Lužaić.

Pozdravljam sve trkače koji ovo čitaju, a pogotovo one najmlađe koji tek treba da se oprobaju u svetu trka.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video