Moto trke MotoGP

Ovo je bila Rossijeva najbolja sezona

Valentino možda nije osvojio titulu, ali Herve Poncharal, direktor satelitske Tech3 Yamahine ekipe smatra da je ovo bila možda i najbolja sezona njegove karijere duge 20 godina.

U borbu za desetu titulu u svojoj 36. godini života Rossi je ušao pobedom u Kataru i ni u jednom trenutku nije pao s vrha tabele do poslednje trke.

„Yamaha je uradila pravu stvar. Dominirali su na način koji nisu činili dugi niz godina.“ kaže Poncharal za Crash.net. „Katar je delovao kao slučajnost, jer je Marquez imao problem u prvom krugu, ali iz trke u trku videli smo da se pobede samo nižu.“

Yamaha je osvojila šest od prvih sedam trka i zabeležila ukupno 11 pobeda od 18 ukupno voženih trka i zahvaljujući tome uzela titulu u konkurenciji konstruktora, timova i vozača. Lorenzo je imao najviše pobeda, sedam, dok se Rossi čak 15 puta popeo na pobedničko postolje, a u svakoj trci je dolazio do bodova.

„Jorge je za mene najbrži vozač. Ali najbrži vozač ne pobeđuje uvek i on je umalo izgubio borbu za titulu, a svetski šampion mora da ima sve. To znači da treba biti brz tokom cele trke iz kruga u krug, što je on i činio, ali isto tako mora da se snalazi sa pritiskom i spoljnim faktorima.“ objašnjava Poncharal.

Poncharal se osvrnuo na Lorenzove najbrže krugove, najbolja vremena, na četiri pobede u nizu i pre svega pobedu u Češkoj Republici i došao do zaključka da je titula svakako zaslužena.

„Ono što je Vale uradio je za mene, iskreno, neverovatno. On je sa 36 i po godina jurio Marqueza i Lorenza, pa čak i Pedrosu i Iannonea kao da je 10 ili 15 godina mlađi. Meni je 60. Znam šta sam radio sa 20, znam šta sam radio sa 35. I znam razliku. Ono što on radi, da se bori za titulu u poslednjoj trci… Zaista ne znam gde pronalazi motivaciju, da preuzme rizik, da gura jače, …“

Za kraj zaključio je da nakon preloma noge u Mugellu 2010. godine i dve katastrofalne sezone u Ducatiju, svi su mislili da od Rossija više neće biti ništa. Ali on se ove sezone vratio i učinio nešto neverovatno. Da li će mu poći za rukom da naredne sezone nastavi istim tempom?

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video