Ove sezone bolidi brži i do tri sekunde po krugu

Bolidi Formule 1 mogli bi biti i do tri sekunde brži po krugu u ovoj sezoni, navodi se u saopštenju zvaničnog dobavljača guma za ovu sezonu.

Jedan od glavnih prigovora tokom prve sezone V6 motora bio je baš taj, da su automobili prespori, sa vremenima znatno nišim od nekadašnjih V8 motora. Međutim, bolidi su dramatično popravili tempo tokom sezone i kriva na dijagramu brzine krenula je uzlaznom putanjom. Došlo je do vidnog poboljšanja karakteristika.

Kako god, predsezonska testiranja počinju 1. februara i šef Pirellija Paul Hembery tvrdi da će se videti značajna razlika u brzini na početku testiranja i na startu prve ovosezonske trke:

„Naši inicijalni podaci ukazuju da će tu biti velikih skokova. Timovi su imali mogućnost da stvari promene preko zime, pogotovo na pogonskom sklopu i smatram da ćemo na vremenima krugova u Melburnu ili najkasnije u Kini videti ogromne pomake.“ rekao je Hembery za Autosport.

Hembery predviđa poboljšanje od tri sekunde po krugu ili blizu tome, što bi V6 bolide stavilo u rang sa V8:

„Znamo da jurnjava uvek počinje kada se vidi cilj. Šalu na stranu, mislim da se ovde radi o dve-tri sekunde dobitka po krugu i tu se odmah stvara ogromna razlika za naše gume. Ono što je prošle sezone bio konzervativan odabir pneumatika na nekim stazama, moglo bi biti ultra agresivno ove sezone.“ – kaže direktor Pirellija.

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video