Ovako će izgledati bolidi u 2017. godini

Pošto inženjeri u Formuli 1 već uveliko rade na bolidima za narednu sezonu, jedan do njih svakako pravi prve nacrte bolida za 2017. godinu, za koji je tehnička komislija usvojila pravilnik 24. novembra u Parizu.

Još uvek nisu dogovoreni svi detalji, ali za sada postoji četiri crteža po kojima će se usmeravati razvoj, ali su glavne dimenzije i gabariti već odobreni.

Širina bolida biće povećana sa 180 na 200 centimetara, a na zahtev fanova širina guma takođe će biti veća. Prednje gume će porasti sa 24.5 na 30 dok će zadnji pneumatici dostignuti širinu od 40 centimetara, što bi prema prvim propračunima trebalo da poveća brzinu bolida za 3 sekunde po krugu.

Nos bolida biće za 20 centimetara duži, ali prednje krilo može da bude zakljivljeno u delta položaju. Pravila dozvoljavaju više savijanja, a distanca između elementa krila i prednjih guma ostaće ista. Zadnje krilo biće povećano sa 80 na 95 centimetara. Ono će biti niže pozicionirano u odnosu na zemlju, jer će to sada iznositi samo 80 centimetara. Ovim novim setom pravila biće dozvoljeno vraćanje beam krilca, koja će biti postavljane ispod zadnjeg krila u rasponu od 30 do 37.5 centimetara od zemlje.

Pored toga difuzor će biti mnogo veći, prema proračunima skoro duplo, što bi trebalo da poveća prijanjanje automobila. Inženjeri će u ovom dizajnu imati mnogo više slobode u pravljenu boka bolida.

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video