Auto trke Formula 1

Otvoreno pismo vozača Formule 1

Vozači Formule 1 poslali su otvoreno pismo organizaciji ovog takmičenja u kom su predložili restrukturiranje jer smatraju da su se dosadašnje promene pravila pokazale kao – zastarele i loše strukturirane. The Grand Prix Drivers Association (GPDA) objavilo je ovo pismo u sredu kako bi se osvrnuli na nedavno donete promene za koje misle da nemaju jasno određen pravac. Predložili su promenu procesa donošenja odluka i zatražili da ljudi koji donose odluke, naprave i master plan.

Pismo je objavljeno nekoliko dana nakon što je sproveden nov sistem kvalifikacija koji je naišao na osudu vozača, timova, gledalaca i novinara. Ubrzo je on povučen i vraćen je stari sistem.

Vozači nemaju pravo da učestvuju u glasanju prilikom donošenja odluka koje se tiču Formule 1, koje predlaže F1 Strateškog tima, glasa F1 Komisija, a sve to odobrava FIA Svetski auto-moto odbor. Napredak Formule 1 u žiži je javnosti proteklih nekoliko godina, jer su očigledni potezi radi sopstvene koristi, a prvi put GPDA otvoreno kritikuje organizaciju.

Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani stejkholderi, pratioci i ljubitelji Formule 1,

Vozači Formule 1 žele da izraze svoj stav: Mi volimo naš sport! Još od detinjstva, sanjali smo da se trkamo u najbržim trkačkim automobilima iz timova koji su na vrhu, na najlepšim stazama sa najboljim vozačima na svetu. Mi tražimo konkurenciju, a ljubav prema Formuli 1 je gotovo bezuslovna! Upravo to nas čini ljudima sa verovatno najčistijim interesom za ovaj sport, pored naših najvijača.

Formula 1 se trenutno nalazi pod pritiskom globalno loše ekonomske situacije, sa promenama ponašanja fanova i potrošača, a primetan je i pomak u televizijskom programu i prisustvu u medijima. Sve ovo znak je da lideri moraju napraviti pravi potez.

Smatramo da su neke promene donešene u poslednjem periodu, uključujući one koje se tiču tehničkih, sportskih, ali i upravljačkih pitanja, poremetile stvari, nisu rešile velike probleme u ovom sportu, ne doprinose njegovom razvoju, a u budućnosti mogu i da ga ugroze. Znamo da je među liderima u sportu – bilo da su vlasnici, njihovi predstavnici, upravno telo, timovi ili neko drugi – svaka odluka doneta sa najboljom namerom.

Zbog toga, vozači su došli do zaključka da je proces donošenja odluka zastareo, loše strukturiran i sprečava napredak. Štaviše, može dovesti do upravo suprotnog efekta – nazadovanja. Ovo negativno utiče na naš sport, sprečava ga da bude spreman za sledeću generaciju fanova i sprečava globalni rast.

Apelujemo na sve stejkholdere Formule 1, da razmotre restrukturiranje uprave. Buduće odluke koje se tiču Formule 1, bile one kratkoročne ili dugoročne, ticale se tehničke, sportske ili upravljačke regulative, trebale bi biti donete na osnovu javnog master plana.  Takav plan trebalo bi da odražava principe i osnovne vrednosti Formule 1.

Moramo biti sigurni da će Formula 1 ostati sport, bliska borba najboljih vozača u neverovatnim mašinama na najboljim mogućim stazama. Formula 1 mora biti dom samo najboljim timovima, vozačima i stazama, sa partnerima i dostavljačima koji se uklapaju u tako elitno takmičenje.

Formula 1 se nesumnjivo afirmisala kao vrhunac auto-moto sporta i kao jedan od najgledanijih i popularnijih sportova u svetu. Mi, vozači, ostajemo ujedinjeni i učinićemo sve što možemo da ovaj sport ostane ono što jeste, ali i da ga učinimo uzbudljivim generacijama koje dolaze.

Želimo da naglasimo da ovo otvoreno pismo ima za cilj najbolji interes svih, ne treba ga posmatrati kao pokušaj napada. Hvala na pažnji i hvala vam što nam dopuštate da svoje mišljenje javno izrazimo.

Srdačan pozdrav, Jenson Button, Sebastian Vettel, Alex Wurz, u ime vozača Formule 1.

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video