Auto trke Priče iz boksa

Otvoren konkurs za „Drumsku strelu“

Konkurs za nove članove formula student tima „Drumska strela“ za sezonu 2015. je ponovo otvoren. Konkurs će trajati od 27.10.2014. do 10.11.2014.

„Formula Student“ je svetsko univerzitetsko takmičenje studenata tehnike koje se održava svake godine na brojnim trkalištima širom sveta. Pored tehničkih nauka, značajno mesto u celom projektu zauzimaju aktivnosti studenata koji se bave organizacijom rada tima i marketingom.

Brojni univerzitetski timovi se takmiče u projektovanju, izradi, testiranju i vožnji malog takmičarskog automobila. Izrađena vozila i timovi studenata koji su ih konstruisali se ocenjuju po brojnim kriterijumima na takmičenjima od strane iskusnih iženjera iz sveta autoindustrije i auto-moto sporta.

Takmičenje Formula Student, tada pod nazivom „SAE Mini-Indy“ održano je prvi put 1979. godine na Univerzitetu u Hjustonu, SAD, pod organizacijom Udruženja automobilskih inženjera (Society of Automotive Engineers – SAE International). Osamdesetih godina prošlog veka, formalni naziv takmičenja postaje „Formula SAE“, pravila se menjaju i u trku se uključuju skoro svi veliki Univerziteti sa područja Sjedinjenih Američkih Država. Na području Evrope, takmičenje je prvi put održano 1998. godine i organizovano je od strane Udruženja mašinskih inženjera Velike Britanije (Institution of Mechanical Engineers – IMechE) kada dobija zvanični naziv „Formula Student“. Od tada, pa do današnjih dana takmičenje postaje veoma ozbiljno i prihvaćeno od strane brojnih svetskih Univerziteta, među kojima je i Univerzitet u Beogradu. Takmičenja se održavaju u mnogim državama, kao što su Velika Britanija, Nemačka, Italija, SAD, Brazil, Austrija, Češka, Mađarska itd.

Formula student tim Univerziteta u Beogradu je prvi put nastupio na takmičenju u Velikoj Britaniji 2011. godine. Prvi nastup i upoznavanje sa takmičenjem je prošlo veoma zapaženo, jer je tada u drugoj klasi – idejni projekat, u konkurenciji od četrnaest Univerziteta, naš tim zauzeo visoko treće mesto. Nakon prve sezone u klasi dva, timu se priključuje još nekoliko studenata i započinje se sa konstruisanjem i izradom prvog vozila za nastup u klasi jedan. Formula „Drumska Strela 2012“ svoju premijeru imala je na čuvenoj stazi „Silverstone“ naredne godine. U konkurenciji 102 svetska Univerziteta, osvojeno je 70. mesto. Iste sezone sledeći nastup je bio na trkalištu „Varano de’ Melegari“, u Italiji gde je prvi put uspešno završen tehnički pregled, što je omogućilo izlazak na stazu i nadmetanje u dinamičkim disciplinama. Tada je osvojeno 30. mesto u konkurenciji od 42 tima.

Krajem 2012. godine, prvi put je raspisan konkurs za prijem novih članova u tim. Uz iskustvo stečeno pri projektovanju prvog vozila i uz značajno veći broj članova, pristupa se procesu projektovanja i izrade vozila za sezonu 2013. Automobil dobija naziv „FSRA2013“ i svoju premijeru doživljava na takmičenju u Republici Češkoj avgusta 2013. godine. Vozilo prolazi tehnički pregled i tim „Drumska Strela“ prvi put završava trku izdržljivosti – endurance, što za rezultat daje osmo mesto u konkurenciji od šesnaest Univerziteta. Po ugledu na druge timove, koji poseduju višegodišnje iskustvo na ovom takmičenju, promenjen je koncept odbrane statičkih disciplina i ukupan rezultat na sledećem takmičenju u Mađarskoj je poboljšan – šesnaesto mesto u konkurenciji od 38 timova. Poslednje takmičenje ove sezone je bilo u Italiji na istoj stazi kao i 2012. godine. Automobil je pretrpeo određene prepravke, vozači su stekli neophodno iskustvo, odbrana projekta pred sudijama je podignuta na još viši nivo i konačan rezultat je deseto mesto u konkurenciji od 43 Univerziteta sa raznih krajeva sveta.

U sezoni 2014. tim je učestvovao na dva takmičenja: Italija i Austrija, sa novim vozilom plasirao se na 15. mesto od ukupno 44 tima u Italiji i 17. mesto u Austriji.

Opšte uslove i pravila konkursa možete naći na ovde.

Video