Moto trke TT ostrvo Man

Ostrvo Man – Dunlopu pobeda u Superbike trci 1

PACEMAKER, BELFAST, 4/6/2016: Michael Dunlop (Hawk Racing) celebrates his win with Ian Hutchinson (Tyco BMW) 2nd and John McGuinness (Honda) 3rd on the podium of the Superbike TT race on the Isle of Man today. PICTURE BY STEPHEN DAVISON

Motori su bili podešeni savršeno, trka se odvijala od zida do zida duž celog ostrva Man. A rezultati? Rezultati govore da su tri velika imena ovog prestižnog taikmičenja osvojili podijum – Michael Dunlop, Ian Huchinson i John McGuinness.

Ukoliko trka nije dovoljna sama za sebe, tu su i rekordi. Pobednik trke Michael Dunlop oborio je rekord kruga, koji je provezao za manje od 17 minuta uz prosečnu brzinu od 133,393 milje na čas, odnosno 214,675 kilometara na čas. Impresivno.

Oglašavaj

Dvadesetsedmogodišnji Dunlop od samog početka krenuo je jako. Na Glen Helenu preuzima prvo mesto od Hutcya i na markeru koji se nalazi 10 milja od starta, imao je dve sekunde prednosti. U trećem krugu Dunlop je stao u pit stop, mehaničari su veoma brzo dosuli gorivo i zamenili zadnju gumu tako da je zadržao prvo mesto. Tako je ostalo i do kraja.

Dunlop_IOMTT_2016_Superbike_Nagami_1702

Ovom pobedom Dunlop ulazi u istoriju sa 12 pobeda i 20 podijuma na ostrvu Man. Nakon trke izjavio je da je njegov cilj bio da pobedi, ne da gleda šta drugi rade. To mu je i pošlo za rukom.

Dunlop se zahvalio Stuartu, vlasniku tima za koji vozi, a koji mu je jasno rekao – Ne mogu ti obezbediti fabrički motor, ali mogu dati sve što imam. Kako je to Dunlopu bilo dovoljno, prihvatio je ponudu i na BMWu stigao do pobede.

Hutchinson_IOMTT_2016_Superbike_Nagami_7430

Hutchy je izjavio kako je ovo bila prva trka na BMWu za njega, na ovoj stazi. Krenuo je sigurno, ali kada je na Glen Helenu video da zaostaje dve sekunde za vodećim, dodao je gas. Na polovini trke, u drugom krugu zaostatak je bio svega sedam sekundi. U boksu su nadoknadili šest, ali to nije bilo dovoljno. Kako Ian kaže, u toku trke imao je problema sa lancem koji je preskakao na zadnjem lančaniku, što ga je dodatno usporilo.

McGuinness_IOMTT_2016_Superbike_Nagami_2692

Kralj ove staze McGuinness kaže kako je na startu pustio kvačilo i krenuo jako, ali je na Glen Helenu video da je miljama daleko iza vodećeg. Pokušao je da da svoj maksimum. nakon pit stopa čak je bio ispred Hutcya, ali pozicija je izgubljena. Ipak, John je srećan jer je na svom 20. TTu na podijumu. Njegov rekord je oboren, ali šta sad? Deset godina bio je vlasnik rekorda, došlo je vreme za mlađe. Kako kaže, ponosan je na ono što je uradio sa Hondom i što je stao na podijum sa dva mnogo mlađa momka.

 

Ovu trojicu momaka ponovo ćemo gledati u petak na TT Senior trci.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video