Auto trke WRC

Ogieru pobjeda u Meksiku!

Sebastian Ogier pobjednik je relija u Meksiku po četvrti put, a ovaj trijumf omogućio mu je da ponovno preuzme vodstvo u ukupnom poretku WRC-a.

Zapečatio je 42. pobjedu u karijeri, a drugu u 2018., sa prednosti od 1 minute i 13.6 sekundi nakon što je savladao teške uvjete na cesti i intezivnu toplinu na planinama Meksika.

Francuz nije bio baš sjajan u petak zbog drugog startnog mjesta pa je ostavljao svojim rivalima čišće i brže ceste. U subotu je došao sa petog na prvo mjesto, izbjegavajući poteškoće u Ford Fiesti, jer su pogreške i problemi koštale rivale.

„Ovo je posebno mjesto za mene svake godine. Sedam podija i četiri pobjede, volim biti ovdje. Atmosfera je izvrsna, iako sam znao da će ovaj vikend biti težak zbog startanja sa drugog mjesta. Znali smo da su naše šanse bile prilično male, ali nikada nismo odustali“, rekao je Ogier.

Kris Meeke je bio na drugom mjestu u nedjelju, ali izlijetanje sa staze koštalo ga je 45 sekundi, što je iskoristio Dani Sordo da zauzme drugu poziciju.

Andreas Mikkelsen završio je četvrti, 19.2 sekunde iz Meeka, nakon problema sa upravljanjem na svom i20.

Povratnik i deveterostruki prvak Sebastian Loeb završio je peti nakon izvandrednog povratka u WRC u kojem ga nije bilo više od tri godine. Francuz je bio vodeći u svom C3, ali puknuće ga je spriječilo da dođe do pobjede.

Thierry Neuville došao je u Meksiko kao vodeći u prvenstvu. Teret otvaranja cesta u najgorem stanju i niz malih pogrešaka doveli su ga do šestog mjesta.

Sljedeća dionica prvenstva je četvrta runda, a vozi se na Korzici. Sjedište ovog relija je u Bastiji, a vozi se od 5.-8. aprila.

– Ogier je kažnjen sa deset sekundi zbog udaranja šikane na Power Stageu. Kazna mu je oduzela i četiri bonus boda koja je osvojio drugim najbržim vremenom, što znači da ima 4 boda prednosti u prvenstvu ispred Neuvillea. Njegov tim M-Sport Ford uložio je žalbu.

Video