Ogieru pobeda i titula u Španiji

Sebastian Ogier osvojio je titulu najboljeg reli vozača sveta pobedivši na RALLYRACC – Reli de Espana, odakle smo već bili u prilici da gledamo prelepe snimke.

Ogier je pobedu uzeo sa 11.3 sekunde prednosti u automobilu Volkswagen Polo R, ispred timskog kolege Jari-Matti Latvala, jedinim čovekom koji je mogao da ugrozi osvajanje titule. Francuz je postao osmi WRC vozač koji je više puta osvojio titulu i to sa trkom rezerve, koja se vozi između 13. i 16. novembra.

Ogier je veliku prednost postavio još prvog dana, na mešovitoj podlozi. Latvala je tokom prvog dana loše vozio po šljunku, tako da je druga dva dana na asfaltnoj podlozio dao sve od sebe da skrati vreme, ali je Ogier vozio bez previše pritiska i pratio Latvalino vreme.

Strah se kod Sebastiana javio jedino u subotu, kada je 20km vozio sa probušenom gumom i očekivao da će ga zaustaviti i usloviti ga da promeni istu. „Veliko je dostignuće osvojiti titulu, ali je još veće dostignuće osvojiti dve.“ rekao je Ogier dok je proslavljao sa svojim roditeljima i dodaje – „Druga titula je samo potvrda da prva titula nije pala s neba.“

„Bio je ovo jedan veoma težak vikend. Vozio sam odlično prvog dana, ali su onda usledila dva teška dana na asfaltu, gde je Jari-Matti vozio savršeno. Morao sam da budem pametan i pratim ga.“ – jasan je Ogier.

Ovo je Sebastianova 23. pobeda u karijeri i Volkswagenova 11. pobeda u sezoni, čime su se izjednačili sa rekodrom Citroena koji je isti postigao 2005. i 2008. godine. Treće mesto u Ford Fiesti RS je drugi podijum za Mikko Hirvonena u ovoj sezoni. Finac je završio 1.42 minut iza Ogiera i 31 sekundu ispred četvrtoplasiranog Østberga.

Poslednja trka sezone se vozi između 13. i 16. novembra u velsu.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video