Ogierovo putovanje do 4. titule!

Jedanaest relija, devet postolja i pet pobjeda. Evo kako je Sebastian Ogier potpisao četvrti uzastopni WRC naslov, postavši tek treći vozač kojem je to uspjelo.

1. Monte-Carlo – 1. mjesto

To je reli koji Ogier želi osvojiti više nego ijedan drugi. On je to i napravio, već treću sezonu zaredom. Prednost od gotovo dvije minute laskala mu je, jer mu je Kris Meeke zagorčao život u prva dva dana. Ali osim dodira sa mostom na drugom brzincu, Seb je odvozio bez greške.

2. Švedska – 1. mjesto

Ogier se morao dobro pomučiti i uz to imati sreće da bi ostvario jednu od svojih najvećih pobjeda. On je „otvorio“ ceste na svakom osim jednom brzincu što je bio velik hendikep na svježem snijegu. Bio je na rubu cijelo vrijeme ali se izvukao sa čudesnom vožnjom sa čak 185 km/h kroz Vargåsen.

3. Mexico – 2. mjesto

Da nije bilo Jari-Matti Latvale, Francuz bi pobjedio u svojoj 100. utrci u WRC-u. To bi bio uistinu sjajan rezultat s obzirom da je startao prvi na nekim od najtežih cesta godine. Ogier je želio da se njegova vožnja uspoređuje sa vozačima koji su imali slične uvjete i apsolutno sve ih je uništio.

4. Argentina – 2. mjesto

Ogier je bio mrzovoljniji nego inače jer ga je naživcirala stalna debata o startnim pozicijama. Unatoč tome umalo je uspio pobjediti ali nije mogao protiv sjajnog Haydena Paddona na posljednjem brzincu. Argentina ostaje jedini reli u kojem Ogier nije pobjedio.

5. Portugal – 3. mjesto

Otvaranje ceste na suhom šljunku je Ogieru više nego poznato i opet je bio bolji od svih osim Meeka. Tako je barem bilo dok njegov preporođeni kolega Mikkelsen nije pokazao ritam u kojem odavno nije odvozio. Ogier ga nije mogao pratiti, ali je napustio Portugal povećavši svoje vodstvo u prvenstvu.

6. Italija – 3. mjesto

Ogier je znao da ne može pobjediti sa prvom startnom pozicijom, tako da je prije utrke najavio da bi bio zadovoljan sa mjestom na postolju. To je upravo ono što je uzeo, dodavši bodove sa Power stagea.

7. Poljska – 6. mjesto

Kiša je ključ Ogierova uspjeha. Da je pala u petak ili subotu kako je najavljivano mogao je smanjiti hendikep prve startne pozicije, ali to se nije dogodilo. Umjesto toga kiša je pala u nedjelju kada su bile obrnute startne pozicije i to mu nije išlo u korist. Većinu vremena bio je na rubu i čak je nekoliko puta izletio sa ceste.

8. Finska – 24. mjesto

Ogierov jedini podbačaj u sezoni. Bio je treći do petka poslijepodne kad ga je preambiciozni način vožnje koštao i njegov Polo R završio je u jarku. Tu su izgubili 16 minuta, a u subotu je imao još problema sa kočnicama koji nisu bili toliko bitni jer je ionako bio u prevelikom zaostatku.

9. Njemačka – 1. mjesto

Prije utrke Ogier je objasnio da se prvog dana želi kloniti nevolja, drugog dana stvoriti prednost, a trećeg dana održati istu. To je upravo što je učinio. Još jednom Panzerplatte je mjesto gdje je učinio razliku i pokazao svoju genijalnost izvlačeći iz guma više nego njegovi rivali.

10. Francuska – 1. mjesto

Još jednom Francuz je bio nedodirljiv. Njegovi protivnici mogli su samo gledati i diviti se kada je Seb osvojio sva četiri brzinca prvog dana i stvorio lijepu prednost. To je značilo da može kontrolirano odvoziti bez prevelikog rizika i glatko uzeti pobjedu zadnjeg dana na Korzici.

11. Španjolska – 1. mjesto

Bio je težak start kad je Ogier pao iza Danija Sorda na teškim, blatnjavim i suhim cestama. Ali je prestigao rivala kada se akcija preselila na asfalt i održao prednost do kraja. Osigurao je četvrtu uzastopnu titulu iako je ostalo još nekoliko utrka do kraja, takav je bio slučaj sa prethodne tri titule.

Video