Ogier preuzima inicijativu

Francuz je danas tokom šest etapa u planinama severno od Gap-a prestigao Loeb-a po prvi put kad je Loeb udario u kamen i polomio zadnje vešanje.

To je dalo Ogier-u prednost od 1min 45sec u odnosu na Jari Matti Latvala-u, dok se Andreas Mikkelsen sa sedmog pomerio na treće mestu sa zaostatkom od 49.4sec iz Latvale.

Jučerasnji lider, Loeb, je uvećao svoju prednost na skoro 30sec u ledenim uslovima na jutrošnjoj etapi. Kako je sunce otopljavalo puteve, tako je Ogier stekao prednost jer je startovao među prvima i smanjio razliku na svega 3sec.

Ogier je stigao do pretposlednje etape kada je Loeb izgubio dragoceno vreme pošto je izleteo u ukosnici. Potom je Loeb udario u kamen i kroz poslednju etapu je prošao sa 6min zaostatka.

„Desilo se da sam udario u kamen na ledenom delu puta. Nije bilo jako ali sam nešto polomio. Morao sam baš da se potrudim jer sam znao da su uslovi jako loši, pa sam se mnogo trudio sa drugim izborom guma i napravio sam grešku“ rekao je Loeb.

Izbor guma je bio težak kao i uvek na ovom reliju. Gume sa kramponima su bile siguran izbor ovog jutra, ali kako je temperatura rasla zaleđene sekcije puta su postale blato pa je pronalaženje idealnog balansa između zimske gume i krampona bio nemoguće.

Mikkelsen-u je bilo nezgodno u ovim uslovima ali je Norvežanin izbegao probleme pa je bio treći u finalnoj etapi. On je bio ispred Ott Tanak-a za 9.6sec, dok se Mads Ostberg popeo sa osmog na peto mesto u svojoj DS3.

Elfyn Evans je bio frustriran sa svojim izborom guma i u SS6 je imao okretanje pa je pao na šesto mesto. Duo Thierry Neuville i Dani Sordo za volanom Hjundai-a su sedmi i osmi, dok je Martin Prokop i Henning Solberg deveti i deseti.

Kris Meeke je takođe imao udes na poslednjoj etapi kada je polomio zadnje levo vesanje, ali za razliku od timskog kolege Loeba, Meeke nije mogao da završi etapu.

Robert Kubica je posle sinoćnih problema sa strujom pokazao izvanredan tempo pobedivši na tri današnje etape. On je takođe bio žrtva finalne etape kada je proklizao pored puta i probušio gumu i udario u drvo.

Sutra se voze četiri etape uključujući i maraton u dužini od 51.7km od Lardier et Valença do Faye. Takmičare očekuje 128.41km akcije dok se kreću prema Monacu.

Pogledajte kako je Loeb popravio svoj auto

Video