Odzvonilo je 24h na Le Manu

Najpoznatija trka izdržljivosti, 24 LeMana vožena je prethodnog vikenda na čuvenoj francuskoj stazi. Na ovoj trci je, pored dosta poznatih imena, učestvovao i Janez Prosenik, vozač iz Slovenije koji je do ove sezone bio redovan na trkama šampionata Srbije u kružnom motociklizmu.

Najbolje vreme na kvalifikacijama postavio je tim SRC Kawasaki (Leblanc, Lagrive, Foret), ispred Honda Racing tima i Monster Energy Yamaha tima – YART. Suzuki Endurance Racing Tim je krenuo sa četvrte pozicije na gridu. Kompletna trka se vozi u tri kategorije – EWC, SST i OPEN. U klasi SST prvo vreme zabeležio je Qatar Endurance Racing tim, dok je u OPEN klasi najbolje vreme postavila ekipa Penz13.com.

Nakon prvog sata SRC Kawasaki tim držao je sigurno prvo mesto, ispred Suzuki Endurance Racing Tima. Qatar Endurance Racing tim za koji voze West, Cudlin i Al Naimi držao je treću poziciju u trci, odnosno prvu u klasi SST.

Šestog sata vožnje, negde oko 9 časova, Kawasaki se i dalje sigurno držao prve pozicije, ali već sledećeg sata kroz cilj prva prolazi posada Suzuki Endurance Racing Tima koja se na toj poziciji zadržala do samog kraja.

Na polovini trke, negde oko 3 sata posle ponoći, SERT je vodio s prednošću od čak tri kruga nad Honda Racing timom koja je još na samom početku doživeo pad. GMT94 Yamaha tim držao se na trećoj poziciji, ispred kolega iz Monster Energy Yamaha tima. Junior Tim LMS Suzuki bio je na prvom mestu SST klase, dok je Penz13.com tim sigurno držao prvo mesto u OPEN kategoriji. Naš veliki prijatelj Janez Prosenik nalazio se na 10. poziciji klase EWC.

Šest sati pred kraj trke, situacija se znatno promenila – Honda je ispala iz trke, a na njeno mesto došla je GMT Yamaha. Monster Energy Yamaha tim držao se treće pozicije. QERT tim obišao je LMS Suzuki tim u SST klasi, a Flemmbo Leader tim za koji vozi prosenik došao je do osme pozicije u svojoj klasi.

Kada je otkucalo 15:00 na časovnicima, kroz cilj je prva prošla ekipa Suzuki Endurance Racing Team, ispred Yamaha Racing GMT94 – Michelin tima i Monster Energy Yamaha racing tima. Flembbo Leader tim je završio na sedmoj poziciji.

U kategoriji SST pobedu je odneo Qatar Endurance Racing Team na Kawasakiju, ispred Junior LMS Suzuki tima i Starteam PAM-Racing tima.

Open klasom izdominirao je Penz13.com Racing Team, ispred Metiss JLC Moto tima i ekipe RSV4 Experience .

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video