Auto trke Formula 1

Odbojnost prema pravilima iz 2014 i dalje škodi Formuli 1

Formula 1 i dalje plaća cenu negativnosti koja se nakupila ranije ove godine od strane vodećih ličnosti u sportu, smatra bivši četvorostruki šampion Alain Prost.

Start 2014 sezone u F1 protekao je u senci kritika od strane vodećih ličnosti, uključujući i Sebastian Vettel-a i Bernie Ecclestone-a, o novim pravilima i nedostatku zvuka iz bolida.

Iako je bujica fantastičnih trka, praćenih uzbudljivim duelima Mercedesovih vozača, smirilo većinu pritužbi, Prost smatra da šteta i dalje nije u potpunosti popravljena.

„Ono što mi se nije svidelo na početku godinu je mnoštvo kritika, koje su dolazile čak i iz F1,“ rekao je Prost.“To je veoma, veoma negativna poruka F1 koja je stigla od nekih vozača i vlasnika timova. Odluka (da se uvedu nova pravila) je doneta pre mnogo godina i mislim da je to bio pravi potez, čak i ako je koštalo malo više (nego što je očekivano). Ekonomska situacija pre četiri godine nije bila ista kao što je danas. Ali morate da prihvatite jednu stvar – iako nije savršen, svi moramo biti iza projekta.“

Prost sumnja da obožavatelji nisu pridobijeni novom turbo i hibridnom tehnologijom, što smatra jako čudnim ako se uzme u obzir da je takav napredak u prošlosti bio sastavni deo F1.

„Bio sam malo razočaran zato što nismo bili u stanju da objasnimo zašto je učinjena promena u pogledu motora i kako ona funkcioniše. Percepcija javnosti i navijača nije onakva kakvu smo očekivali. To je znak i nešto što i dalje ne razumemo: zašto ljudi danas nisu toliko zainteresovani za tehnologiju kao što su nekada bili.“

„Ako se sećate, pre nekih 30 godina, kada smo imali turbo motore i ugljenična vlakna, svi su bili u raspoloženju ‘poboljšavamo stvari, dodajemo nove i interesantno je.’ Danas sam razočaran time što ne znam da li će se takvo raspoloženje vratiti. Možda je zbog svih tih negativnih komentara sa početka godine. Samo to može da bude. Mislim da (promena pravila) je to bio pravi potez, čak iako nije savršeno,“ zaključio je Prost.

Lazar Stanić

Lazar je jedan od osnivača sajta. Uživa u auto trkama i ne propušta ni jednu trku Formule 1. Uglavnom piše o WRC-u i WTCC-u. Osim što piše, zadužen je za fotografisanje auto-moto trka. Ukoliko se sastajete sa nekim iz redakcije, postoji velika šansa da će to biti baš on.

Video