Odabir guma odlučio pobednika

Da je odabir guma veoma bitan u moto trkama pokazao nam je Livio Loi koji je Moto3 trku na vlažnoj stazi startovao sa gumama za suvo vreme i na taj način stigao do pobede.

Kiša je danas padala u Indijanapolisu pre starta Moto3 trke, te su najmlađi startovali po donekle vlažnoj stazi. Većina vozača startovala je na gumama za vlažne uslove, što će se već nakon starta pokazati kao velika greška. U prva dva kruga najbrži vozači ušli su u boks kako bi zamenili gume, a Livio Loi je za to vreme pravio razliku.

Sredinom trke doživeli smo veoma bizarnu situaciju u kojoj su gotovo svi vozači obišli Loia, ali je on i dalje bio na sigurnoj prvoj poziciji. Za to vreme Oettl je smanjivao razliku u odnosu na McPheea na poziciji dva, ali mu nije pošlo za rukom da ga sustigne. Pola trke je na četvrtoj poziciji bio Migno, koji je doživeo izletanje i Fenati prelazi na poziciju četiri. Za to vreme Kent se nalazi na poziciji 25, bez mogućnosti da osvoji bodove.

Osam krugova pre kraja kiša ponovo počinje da pada, ali vozači odlučuju da ipak ne zamene gume. Najveću borbu gledali smo za petu poziciju, za koju su se takmičili Antonelli, Navarro, Vinales i Bred Binder.

Na kraju Livio Loi dolazi do prve pobede i uopšte prvog pobedničkog postolja u karijeri, a ostvario je i 699. pobedu za Hondu, ostavivši iza sebe John McPheea i Phillipa Oettla. Romano Fenati završio je ovu čudnu trku na četvrtom mestu, osvojivši trinaest poena koji su ga podigli na četvrtu poziciju u generalnom plasmanu.

Iz velike borbe za petu poziciju kao pobednik je izašao Vinales, ispred Bastianinia, Antonellia, Breda Bindera i Navarra. Martin je na poziciji deset bio gotovo usamljen, a u bodovima su još završili Quartararo, Hanika, Locatelli, Danilo i Oliveira.

Vodeći u šampionatu i osvajač pol pozicije Danny Kent završio je trku na 21. poziciji.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video