Moto trke MotoGP

Novi menjač Aprilije nije daleko od Hondinog

Koliko je dobar novi Aprilijin MotoGP menjač?

Prema Alvaru Bautisti „nije daleko“ od standardno-postavljene Hondine verzije, koju je vozio prethodne dve sezone.

Aprilijina verzija – sa oba, višim i nižim stepenom prenosa – je stigla do Bautiste prvi put tokom testa u Jerezu, u ponedeljak, kada je Španac postavio impresivno jedanaesto najbrže vreme kruga.

„Ja sam srećan sa prvim utiscima, jer sam vozio sa Hondinim besprekornim, i ovaj nije daleko od toga,“ izjavio je on. „Na nižem stepenu prenosa moramo da poboljšamo malo, ali je u višem stepenu prenosa na ravnom veoma sličan Hondinom.“

„Moramo da poboljšamo u kočenju, jer je sa Hondom bilo lakše da se zaustavi motor. To je bilo kao da mi pomaže sa kočenjem motora.

„Ali mogu da kažem da sam srećan što je menjač već 7 ili 8, od 10. To je na veoma dobrom nivou. Bio sam zaista iznenađen utiscima, jer nisam očekivao da će biti ovako dobar.

„Od prvog izlaska sam mogao da osetim veliku razliku u odnosu na standardni menjač. To pomaže da se zadrži dobar ritam, jer, posebno kada se koristi guma, je motocikl stabilniji kada se okrećem.

„Kao što sam rekao, menjač nije bio savršen, ali je prolazno vreme bilo prilično blizu kvalifikacijama, i moj osećaj je dobar. Voleo bih da ga koristim na sledećoj trci, ali to je nemoguće!“

Menadžer Aprilije Romano Albesino se nada da će novi menjač napraviti svoj debi za dve, do tri trke – raspored se slaže da je to izvodljivo.

„Nemaju sve materijale, sve delove. Od sada će raditi zaista teško da ga spreme za trku u najkraćem mogućem roku, ali mislim da neće biti pre Mugella (kraj maja).“

Aprilija i Suzuki, obe fabrike su svoj povratak u MotoGP napravile ove sezone, i jedini su proizvođači bez novog, besprekornog menjača. Suzuki takođe razvija svoju verziju tehnologije, koja će svoje glasine dostići u junu.

Dok je Bautista radio na menjaču, njegov kolega Marco Melandri je isprobao novi okvir i viljuške za brzo-razvojni RS-GP.

 

Foto: www.vroom-magazine.com

Video