Novi Ducati GP15 Desmosedici

Ducati je po prvi put prikazao publici radikalno novi GP15 Desmosedici u nadi da će ugroziti Hondinu i Yamahinu dominaciju u MotoGP svetskom šampionatu.

Novi motocikl je prvi koji je u potpunosti dizajnirao Ducatijev tehnički guru Gigi Dall’Igna, koji je pridružio fabrici u Bolonji krajem 2013. godine.

Dall’Igna je uveo tri verzije prošlogodišnjeg GP14 modela uključujući unapređenu verziju GP14.3 koja je testirana tokom skorašnjeg Sepang 1 testa u Maleziji ranije ovog meseca.

Novi motocikl prvi put će biti testiran od strane Andrea Doviziosa i Andrea Iannonea kad se nastave zimska testiranja na Sepangu sledećeg ponedeljka (23. februar).

Dovizioso i Iannone bili su impresionirani sa GP14.3 nakon što su na trodnevnom testu bili najbrži iza dominantnog Repsol Honda dvojca Marca Marqueza i Danija Pedrose.

Ali sa GP15 Ducati se nada da će nakon dužeg vremena konačno početi da pobeđuje.

Ducat nije pobedio na trci još od kada je Casey Stoner trijumfovao na domaćem terenu na Phillip Islandu u 2010.

Ducatijev pad najočigledniji je bio tokom dvogodišnje noćne more devetostrukog šampiona sveta Valentina Rossija koji se borio da Desmosedici ponovo učini konkurentnim.

Rossi je osvojio samo tri podijuma ali fabrika iz Bolonje nije pokazala znake većeg napredka prošle godine.

Ali Ducati je uživao u nekoj vrsti mini preporoda u 2014. kada je zaživeo Dall’Ignjin uticaj.

Dovizioso je osvojio prvu pol poziciju za Ducati nakon četiri godine kada se našao na vrhu kvalifikacija na Twin Ring Motegi stazi u Japanu prošlog okrobra. Ovo je postigao nakon što se popeo na podijum u Austinu i Assenu samo godinu dana nakon što se Ducati čak i mučio da se plasira u top šest.

Ducati je mogao da koristi softver fabrikčih specfikacija, ali se i kvalifikovao za beneficije nove otvorene kategorije kao fabrika koja nema pobedu po suvom u prošloj sezoni.

Dakle Ducati ima mogućnost korišćenja mekanih guma, ekstra dodatnog goriva i nema zabranu na razvijanje motora tokom sezone.

Nadamo se da će GP15 biti konačno rešenje za Ducati …

001 002 003 004 005 006

Foto: ducati.com

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video