Auto trke WRC

Nova WRC pravila za 2017.

Svaka nova WRC sezona popraćena je promjenama pravila i propisa koji reguliraju sport. Ni ova sezona nije iznimka, a ova su među najvažnijim.

1) Rekonstrukcija startnog poretka

Vjerovatno najvažnija promjena se odnosi na redoslijed u kojem će se vozači boriti za brzince u 2017.

U 2016. godini, vodeći vozači u prvenstvu započeli bi prvi i drugi dan prije prelaska na treći dan kada se vozilo u obrnutom smjeru.

Ove godine, vozači će voziti po poretku u prvenstvu samo jedan dan.

Drugog i trećeg dana, P1 vozači (vidi na kraju teksta), počet će u obrnutom redoslijedu od kvalifikacija na kraju prethodnog dana. Ova grupa će biti popraćena sa bilo kojim P1 vozačima koji startaju pod Rally 2 pravilima, a onda ostatak će biti po kvalifikacijskom poretku.

Redoslijed prvog dana relija u Monte-Carlu bazirat će se na temelju kvalifikacija u prvenstvu u 2016.

2) Power stage će više vrijediti

Prvi put predstavljen u 2011., Power stage nudi bonus bodove za najbrže vozače te je to zadnji brzinac relija.

Do sada tri najbrža vozača bila su nagrađena sa 3-2-1 bod. Ove godine pobjednik Power stagea bit će nagrađen sa 5 bonus bodova, uz pet najbržih vozača koji uzimaju 5-4-3-2-1.

3) Nominacije proizvođača

Proizvođači su prethodno nominirali dva vozača po reliju za osvajanje bodova. U 2017. će umjesto toga nominirati tri, a dva najbolja će osvojiti bodove.

Također, proizvođači više ne trebaju imenovati jednog vodećeg vozača na početku sezone.

4) Nove definicije vozača
FIA je promijenila neke od prioritetnih klasa definicije koje se odnose na vozače prvenstva. Moći ćete ih vidjeti na svakoj reli listi, a u 2017. oni znače sljedeće:

P1: Vozači Svjetskih reli automobila koji su u natjecanju sa proizvođačima [tj. 2017-spec] ili se natječu za WRC Trophy [za prijašnje-spec auta].

P2: Vozači koji se natječu za bodove u WRC 2 prvenstvu.

P3: Vozači koji se natječu za bodove u WRC 3 prvenstvu.

Video