Auto trke Brdske trke

Nikola Miljković je šampion Evrope

Beograđanin Nikola Miljković ušao je u istoriju svetskog automobilizma osvojivši titulu šampiona Evrope u auto trkama koje se voze na brdskim stazama.

Da se prisetimo, sezona je počela u aprilu, kada je Nikola u Francuskoj došao do prve pobede, postavivši rekord u svojoj grupi. Nastavio je sa pobedama u Austriji, Španiji, Češkoj..A kući se tokom cele sezone nije vraćao bez pehara.

Nakon pobede u Sloveniji, na pretposlednjoj trci sezone, Nikola je bio u vođstvu 7 poena u odnosu na Austrijanca Kristijana Švajgera.

Evropski šampionat na brdskim stazama koncipiran je tako da su vozači podeljeni prema grupama u kojima se bore za pobedu, a u generalnom plasmanu se boduju zajedno.

U Buzet, koji je vožen ovog vikenda, došli smo da osvojimo titulu. Imali smo cilj da Nikola pobedi u klasi, što bi značilo da ga Švajger ne može ugroziti ni na koji način.

Već na prvom treningu, voženom u subotu, Nikola je bio dominantan u odnosu na konkurente, a dominaciju je nastavio i na drugom subotnjem treningu. Nedelja. Prva trka. Nikola izlazi na stazu samouvereno i timu donosi prvu pobedu. Po završetku Nikoline vožnje kiša je zahvatila Buzet.

Druga trka vožena je po kiši, Nikola je u 17:00 krenuo sigurno sa starta i uz vreme 3,02,525 stigao do pobede u svojoj klasi i do titule šampiona Evrope na brdskim stazama. Nikola je ujedno postao i najmlađi šampion.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video