Niko Rozberg pobednik u Brazilu

Na samom startu trke nije bilo velikih promena. Rozberg je sačuvao prvu poziciju bez većih problema. Prvih nekoliko krugova su redom najbrža vremena postavljali Luis i Niko. Zamena pneumatika je ubrzo počela, a kada su u pitanju vodeći, Luis je nakon zamene nadoknadio zaostatak za Nikom i približio se na pola sekunde zaostatka.

Nastupio je mirniji period trke bez nekih većih uzbuđenja. Niko je počeo da ubrzava i evidentno je bio brži od Luisa tako da je za svega nekoliko krugova svoju prednost povećao na sigurnih 3 sekundi u odnosu na Luisa. U 28. krugu Rozberg ide na promenu vidno istrošenih pneumatika koja je usledila nakon približavanja Luisa na manje od sekunde zaostatka. Utisak je da tim nije želeo da dođe do duela. Iako je u tom trenutku sve išlo na ruku Luisu on pravi grešku u želji da napravi što bolje krugove i opet zaostaje za Nikom nakon zamene za čak 7 sekundi. Usledilo je izvinjenje ekipi zbog greške i pojačavanje tempa kako bi se približio opet Rozbergu.

Veliki gubitnici u prvom delu trke su bili vozači i ceo tim Wiliamsa. Masa je pri prvom ulasku na zamenu guma prekoračio brzinu u boksu i dobio 5 sekundi kazne prilikom sledeće zamene. Ništa bolji nije bio ni tim koji je u ne baš najboljim trenucima donosio odluke o zameni guma. Red Bull je imao loš vikend i ni na trci stvari nisu išle kako treba. Rikardo ostaje bez prednje leve kočnice i odustaje.

Dobru vožnju smo videli kada su u pitanju Kimi Raikonnen i Fernando Alonso. Za 15 krugova Luis je uspeo da istopi prednost Rozberga na ispod 2 sekunde. U tom trenutku izgledalo je kao da Luis ne želi da kalkuliše i da uzima sigurne bodove, on je želeo prvo pobedu.

Usledila je zamena pneumatika i Luis se opet vraća u igru, zaostaje manje od sekunde i nastavlja da vrši pritisak na Nika Rozberga. Veliku borbu smo gledali u finišu trke, uzvraćali su stalno jedan drugom najbrže krugove vozači Mercedesa. Sjajan duel za šesto mesto su nam priredili Kimi Raikonene i Fernando Alonso. Kao pobednik izašao je Fernando Alonso.

Što se tiče duela za pobedu, Luis je napadao ali se Niko sjajno branio i nije dozvolio Hamiltonu da dođe do konkretnog napada. Borba za titulu se nastavlja do poslednje trke.

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video