Nik Katsburg u Moskvi vozi Ladu

Lada sport Rosnjeft angažovao je 27-godišnjeg Nika Katsburga kao trećeg vozača u postavi za rusku rundu Svetskog šampionata turing automobila. Holanđanin će se pojaviti kao zamena za Mihaila Kozlovskog, što znači da na Moskovskom autodromu nijedan domaći vozač neće braniti boje tima iz Toljatija.

Prvo krupnije postignuće Nikija Katsburga na međunarodnoj sceni bilo je osvajanje Megan trofeja 2010. godine (isto je 2006. ostvario i Van Lagen). Holanđanin se zatim posvetio GT i trkama sportskih automobila, vozio je takmičarske naprave GT3, GT1 i LMP2 kategorija i nastupao u serijama poput ELMS, Blanpan endurans i VLN, startovao na trkama kakve su 24 časa Spa i 24 časa Nirburgringa. Reno sport ga je angažovao kao jednog od razvojnih vozača novog modela R.S.01.

Trkačku postavu Lada sporta u Moskvi će činiti Rob Haf, Jap van Lagen i Nik Katsburg. Ekipa je od Hungaroringa do danas, u razmaku manjem od mesec dana promenila dve trećine svog vozačkog personala.

Holandski specijalista za trke sportskih automobila prošle nedelje je već testirao Vestu na Manji-Kuru i evo njegovih prvih utisaka.

Lada Vesta WTCC mi je potpuno nov auto i prvi krugovi bili su mi veliko iznenađenje“, kazao je Katsburg. „Automobil zahteva poseban stil vožnje sa svom tom snagom na prednjoj osovini. Kada sam u njemu prešao više krugova, počeo sam da se navikavam na ono što je auto tražio od mene i počeo sam da uživam. Impresionirale su me kočnice i performanse Veste na velikim brzinama.“

„Ovo je savršeno nov izazov za mene i radujem mu se. Trke će, naravno, biti teške, ali sam siguran da uz pomoć mojih iskusnih kolega mogu da prođem dobro. Moskovska WTCC runda je svakako važna Ladi i našem glavnom sponzoru Rosnjeftu. Pogledao sam nekoliko onbord snimaka sa Moskovskog autodroma, on deluje kao izrazito tehnička staza“, primetio je vozač iz Amersforta.

Katsburg će u Moskvi nastupiti za volanom jedne od repariranih Vesti, pošto je jedan auto Lada sporta slupan u Marakešu, a drugi na testu na Hugaroringu. Haf bi trebalo da, kao i na Nirburgringu, ostaje u kokpitu bivšeg auta Mihaila Kozlovskog, dok Van Lagen treba da nastavi kampanju u ’nasleđenoj’ Tompsonovoj Vesti.

Saopštenje ruske ekipe završava se poglavljem koje vredi citirati u celosti: „Lada sport Rosnjeft posvećen je ostvarenju najviših ciljeva u Svetskom šampionatu i nastoji da popravli performanse ekipe u svim područjima, kako bi od Lade Veste TC1 napravio pobedničku platformu. To uključuje i vozačku postavu, koja će biti komponovana tako da obezbedi balans koji će pomoći timu da ostvari svoje ciljeve i u tom procesu u obzir će biti uzeti vozači različitih profila i iskustava.“

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video