Auto trke Formula 1

3. mesto: Ni Verstappen, ni Vettel već Ricciardo

Prvo je Max Verstappen dobio kaznu od 5sec i oduzeto mu je treće mesto i izlazak na podijum. Na podijum se kao treći popeo Sebastian Vettel, nakon trke Vettel je dobio kaznu od 10 sec. Pehar za osvojeno treće mesto i bodovi za tu poziciju su konačno dodeljeni Danielu Ricciardu.
Dakle, posle svega pozicije prvih 5 su: Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Verstappen, Vettel.
Sudije su svoju odluku da kazne Vettela donele vodeći se direktivom koju je Charlie Whiting doneo nakon trke u SAD. Svaka promena pravca tokom kočenja koja navodi druge vozače da izbegnu to vozilo smatraće se potencijalno opasnim po ostale vozače. Vettel je prvi vozač koji je kažnjen po novim pravilima i pored kazne od 10 sekundi dobio je i kaznu od 2 boda na svojoj dozvoli. Po pregledu telemetrije i videosnimka iz Vettelovog vozila, njegova vožnja u krivini 4 se smatra „potencijalno opasnom, s obzirom na blizinu točkova drugog vozila“.
Kazna za Maxa Verstappena je dodavanje 5 sekundi na postignuto vreme jer je presekao šikanu i tako zadržao prednost u odnosu na Vettela.

Sva tri vozača imala su primedbe na jučerašnju trku.
Max Verstappen je bio vidno nezadovoljan kada su ga sklonili iz sobe pred podijum da bi njegovo mesto zauzeo Sebastian Vettel. Verstappen smatra da ga pikiraju: „Manje više mislim da ne dozvoljavaju trkanje. To jest meni ne dozvoljavaju da se trkam. Na početku trke, u prvoj krivini, prva dvojica siđu sa staze. Ok to je trkanje. Nisu kažnjeni, ok. Onda ja to uradim na kraju trke i dobijem kaznu?! Smešno. Vrlo nepravedno.“ O potezu Sebastiana Vettela prokomentarisao je da on nikada to nije radio kada mu je vozač tako blizu. „On je baš isfrustriran čovek. Kako se dere preko radija kao dete, a ovo što radi je još detinjastije.“ rekao je Verstappen o Vettelu.

Tokom trke smo mogli da čujemo neke vrlo pogrdne reči od strane Sebastiana Vettela, na račun Red Bullovih vozača ali i na račun direktora trke. Posle podijuma je Vettel nagovestio da shvata da je napravio grešku:“Ricciardo mi je rekao da pogledam šta sam uradio, definitivno ću to uraditi. Borim se svim snagama, ali treba da ostavim i mesta za njega. Dobro poznajem Daniela i njegov način vožnje, znao sam da će da napada po svaku cenu. Probao sam da se branim i došlo je do kontakta. Zato hoću da ponovo pogledam snimak. Razgovaraću sa njim kada to pogledam. Pre toga me je u prve dve krivine Max kočio. Vrlo sam iznerviran time što me je Max usporavao i „nabacivao“ na Ricciarda.“
O ponašanju Sebastiana Vettela tokom trke i njegovim radio porukama oglasio se Maurizio Arrivabene. On je ukratko rekao da su zajedno razgovarali sa Charliem Whitingom i da se Vettel izvinio za svoje ponašanje. Pored tog izvinjenja i dalje postoje šanse da će FIA da kazni Vettela za njegove postupke. Arrivabene je siguran u to da se takve stvari Vettelu neće ponoviti.

Nakon trke Daniel Ricciardo je kritikovao i Vettela i Mercedesove vozače: „On (Vettel) se sada smeška na podijumu. On to mesto ne zaslužuje, mislim da je trebalo da budem ja na tom mestu ali on me je zatvarao tokom kočenja. To me je iznerviralo.“ onda se okrenuo na vozače Mercedesa „Mislim da i Hamilton zaslužuje kaznu. Šta se tačno desilo na startu? Kako možeš da vodiš, braniš se, siđeš sa staze i ne dobiješ kaznu? Kako se razlikuje ono što je Verstappen uradio od toga što je uradio Lewis? Moraš da platiš za svoje greške!“

Video