Newey: Teško ćemo stići Mercedes

Red Bullov tehnički direktor misli da će biti teško za Renault i Ferrari uhvatiti korak sa Mercedesom u ovoj godini što se tiče razvoja motora, ali je deli mišljenje da i dalje ekipe sa manjkom snage mogu biti pobjedničke:

„Može li Renault i Ferrari doći na Mercedesov nivo?“ zapitao se Newey. „Biti će to vrlo težak izazov i naravno ne znamo gdje će tu doći Honda.“ kategoričan je Adrian u svojoj izjavi za Sky Sport News.

Međutim on smatra da je moguće prevladati deficit snage sa dobrim izborom šasije i vjeruje u to a kao obrnuti primjer navodi Williams. Po njegovom stavu, ovaj tim je primjer kako dobar motor i ne baš dobra šasija mogu dati izvrsne rezultate, kad se kvalitetno upare. Zato je,po njemu, ovaj tim bio konstantno ispred Red Bulla tokom čitave sezone:

„Sa malo slabijim motorom, ali sa superiornom šasijom, jos uvijek možete pobijediti. Naravno potreban je savršen balans između te dvije komponente.“

„Jasno je da su prošle godine motori dominirali i jasno je da je Williams uradio dobar posao. Ali ono što je stvarno napravilo razliku između njih i nas je ustvari motor.“

Newey je ove sezone malo odstupio iz F1 te se počeo baviti i nekim drugim projektima, kao što je rad na projektu jedrenja sa Sir Ben Ainsliem.

foto: Andrew Hone/Getty Images

F1 Serbia

F1 Serbia je portal koji se bavi vestima iz auto-moto sporta, pre svega iz Formule 1. Na našem portalu možete naći puno informacija o vozaćima, timovima, stazama kao i da se družite sa našim članovima na forumu.

Video